Tinejdžerka zbog oduzetog telefona izazvala požar u đačkom domu u Gvajani, 19 mrtvih

0
199

Požar koji je u nedjelju odnio život 19 mladih ljudi, između 12 i 18 godina, u školskom domu u Gvajani, zapalila je tinejdžerica (14) zbog nezadovoljstva što su joj službenici doma oduzeli mobitel, rekle su vlasti AFP-u.

– Studentica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobitel, rekla je policija u utorak u priopćenju.

Požar se dogodio u nedjelju navečer u Mahdiji, rudarskom gradu u Gvajani, maloj zemlji engleskog govornog područja u Južnoj Americi. Službenici studentskog doma “oduzeli su joj mobitel, a djevojka je iste večeri prijetila da će zapaliti zgradu i svi su je čuli”, rekao je vladin izvor za AFP u utorak, koji je želio ostati anoniman, uz tvrdnje da je djevojka priznala zločin.

– Učenicima nije dopušteno imati mobitel. Službenici su pronašli tu djevojku s telefonom. Očito je slala fotografije, rekao je izvor.

Maloljetnica, trenutačno hospitalizirana pod policijskim nadzorom, otišla je u kupaonicu, poprskala insekticidom zavjesu i zapalila je šibicom. Nekoliko mladih djevojaka iznijelo je istu verziju uzroka nesreće.

Prema riječima učenika, spavali su, a probudilo ih je vrištanje. Vidjeli su vatru i dim u kupaonici koji se brzo proširio zgradom izgrađenom dijelom od drva, stoji u priopćenju policije.

Dramu je dodatno pogoršalo i to što voditeljica doma u panici nije uspjela pronaći ključ izlaznih vrata zgrade na čijim su prozorima bile rešetke. Vrata su se zaključavala svake večeri u 21 sat, dodao je izvor.

Muškarci su razvalili vrata kako bi preživjelima omogućili bijeg. Vatrogasci i policija stigli su 25 minuta nakon početka katastrofe, rekao je isti izvor.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska a zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku.

(Agencije)

Ostavite komentar