TRENUCI U KOJIMA ČOVJEK I ASFALT POSTAJU JEDNO: AKK Banjaluka otvorio vrata medijima

0
318

Auto karting klub Banjaluka otvorio je danas vrata medijima, nadajući se da će na taj način pokušati još jednom doći do neophodne pažnje nadležnih kako bi se sačuvao i unaprijedio sport u kojem Banjaluka, Republika Srpska i BiH imaju međunarodnog šampiona.

Utisci nakon prevezenih krugova bili su i više nego pozitivni, čak i za one kojima automobili u pravom smislu riječi i nisu neka pretjerana ljubav. Karting je ipak, nešto sasvim drugo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Brzina i osjećaj kao da sve vrijeme ležiš na asfaltu uz nalete adrenalina na svakom pravcu, te škripu, drift i miris spaljenih guma pri svakoj krivini, nešto su što se ne može osjetiti u ostalim sportovima.

No, do prije samo tri godine karting u Banjaluci je bio misaona imenica, iako je staza kakvu samo imaju Beograd i Crna Gora postojala. Staza je postojala, ali je bila gotovo uništena.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Entuzijasti iz AKK Banjaluka kako navode, vlastitim sredstvima su je doveli u kakav- takav red, ali da bi ovaj sport opstao neophodna su daleko veća ulaganja.

Da Banjaluka ima budućnost u ovom sportu pokazala i nedavna šampionska titula koju je na međunarodnoj trci u Beogradu osvojio je Radomir Radukić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trka je inače održana na karting stazi Ada Huja u Beogradu 4. jula ove godine u okviru Trofeja Beograda. Radukić je vozio ubjedljivo najbrže vrijeme i zauzeo prvo mjesto što predstavlja do sada najveći uspjeh za vozače iz Republike Srpske, odnosno BiH, u ovom sportu.

Radukić, koji je ujedno i predsjednik AKK Banjaluka podsjetio je da je karting sport koji ima i potencijala i znanja, ali da su neophodna ulaganja.

AKK Banjaluka je kako navodi Radukić, klub sa najbronijim članstvom, kako sa rekreativcima, tako i sa takmičarima koji zadovoljavaju uslove za takmičenja Centralno- evropske zone.

Za titulu u Beogradu navodi da je rezultat predanog i napornog rada.

– U dva dana smo vozili šest trka i ja sam u ukupnom zbiru imao najbolje vrijeme. Ono što želimo to je da ovaj sport učinimo još pristupačnijim i u našem gradu. Karting je sport koji u Banjaluci ima potencijala i znanja, ali za sada nemamo uslova, jer ova staza zadovoljava tek rekreativne zahtjeve, dok je za postizanje vrhunskih rezultata neophodno ulaganje – izjavio je Radukić.

Uz ugodno druženje sa medijima Radukić je otkrio i da AKK Banjaluka ima takmičara od 11 godina koji tek treba stupiti na međunarodnu scenu.

Kada su u pitanju rekreativci najmlađi član AKK Banjaluka napunio je pet godina, dok gornja granica kako kažu u klubi i ne postoji.

Za bojje uslove AKK ne traži novac poput ostalih klubova, već da im se u skladu sa zakonom dozvoli zakup i da vlastitim sredstvima karting u Banjauci dovedu na jedan viši nivo.

Svi su jednoglasni u stavu da se staza kakva postoji samo u Banjaluci, te Beogradu i Crnoj Gori, kada govorimo o bivšoj Jugoslaviji, mora iskoristiti za unapređenje kartinga.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jelenko Lolić iz AKK Banjaluka kaže da su pozivom medijima željeli da pokažu transformaciju karting staze koja je za tri godine od “seoskog puta” dobila moderniji izgled, koji bi mogao biti daleko bolji.

– Uložili smo dosta novca i dosta smo napravili. Imamo preko 6.500 rekreativnih članova. Naš cilj je da ovu stazu zakupimo po slovu zakona i da ovaj sport razvijemo kako bi trebalo, sa svim pratećim sadržajima. Osim ove staze u BiH ne postoji nijedna druga- rekao je Lolić.

Ujedno je podsjetio da već tri godine pokušavaju naći sagovornike u Gradu i na nivou Republike Srpske, ali da barem za sada nije bilo sluha nadležnih.

– Nadamo se da će ih sve ovo malo više animirati. Naš cilj je da napravimo pravu profesionalnu stazu kakve postoje samo u Beogradu i Crnoj Gori kada je u pitanju bivša Jugoslavija. Samo želimo fer plej igru, jer za ovoliko godina nismo uzeli nijednu marku, ni od Grada, ni od RS, dok drugi klubovi to rade – zaključio je Lolić.

Za rekreativce, ali i buduće šampione u ovom sportu, koji toga još nisu svjesni iz AKK Banjaluka su poručili da je godišnja članarina simbolična, a da je cijena vožnje u trajanju od deset minuta 22 KM.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar