TVRDE DA NEMA ZAGAĐENJA: Eksplozija u iranskom nuklearnom kompleksu

0
303

Portparol iranskog civilnog nuklearnog programa Behruz Kamalvandi je saopštio da je došlo do „incidenta“ na distributivnoj električnoj mreži u nuklearnom kompleksu Natanz, dan nakon što je Vlada objavila da pokreće nove centrifuge za bogaćenje urana.

Kamalvandi je dodao da nema zagađenja i povređenih. Gardijan podseća da je jula prošle godine u misterioznoj eksploziji u Natanzu bio oštećen napredan kompleks centrifuga, te da je Iran taj incident ocenio kao sabotažu.

Teheran je saopštio u subotu da su u Natanzu pokrenute centrifuge za napredno bogaćenje urana, čime krši svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. samo nekoliko dana nakon početka pregovora, čiji je cilj da se taj sporazum spasi od propasti. SAD su u petak saopštile da su ponudile „veoma ozbiljne“ ideje za oživljavanje zamrlog sporazuma, ali da čeka na reciprocitet Teherana.

Iranski predsednik Hasan Rohani je predstavio nove centrifuge u Natanzu, što je prenosila državna televizija. Takođe je započeo testove „mehaničke stabilnosti“ centrifuga IR-9 poslednje generacije i otvorio fabriku za sklapanje centrifuga koja će zameniti kompleks koji je oštećen u, kako tvrde iranske vlasti, „terorističkoj“ eksploziji u julu prošle godine. Centrifuga IR-9 bi mogla da izdvaja izotope urana brže nego što je to slučaj sa centrifugama koje su sada u upotrebi, te bi obogaćivanje urana moglo da bude brže.

Prema sporazumu Teherana i svetskih sila iz 2015, Iranu je dozvoljeno da za proizvodnju koristi samo centrifuge IR-1 „prve generacije“ i da testira ograničen broj IR-4 i IR-5 uređaja. Iranske zalihe urana obogaćenog do 20 odsto čistoće su od januara porasle na 55 kilograma, što je, kako piše Gardijan, zemlju približilo nivoima za proizvodnju oružja.

Izrael tvrdi da Iran i dalje ima ambiciju da napravi nuklearno oružje, ukazujući na program balističkih raketa Teherana i druga istraživanja. Teheran negira da teži nuklearnom oružju i tvrdi da njegov nuklearni program služi u mirnodopske svrhe. Iran je za nedavne napade krivio Izrael, uključujući eksploziju u nuklearnom kompleksu u Natanzu kao i još jednu u novembru u kojoj je poginuo glavni naučnik Mohsen Fahrizadeh.

SAD su se 2018. unilateralno povukle iz nuklearnog sporazuma pod rukovodstvom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji je ponovo uveo sankcije Teheranu, nakon čega je Iran odgovorio kršenjem nekoliko obaveza propisanih sporazumom. Trampov naslednik DŽozef Bajden je rekao da je spreman da SAD vrati sporazumu, tvrdeći da su se sporazumom uspešno ograničavale nuklearne aktivnosti Irana sve dok se Vašington nije povukao.

Najnovija inicijativa Teherana za intenziviranje bogaćenja urana usledila je nakon pregovora u Beču s predstavnicima ostalih strana o povratku SAD u sporazum. Pregovori u Beču se nisu samo ticali ukidanja sankcija koje je uveo Tramp, već i toga da Iran ponovo poštuje sporazum. Sve strane u pregovorima u kojima Vašington nije učestvovao direktno, ali se oslanjao na EU kao na posrednika, rekle su da su razgovori dobro počeli.

Optužnica protiv Rohanija

Iranski parlament podigao je juče optužnicu protiv predsednika Hasana Rohanija. Parlamentarci optužuju predsednika države da je zanemario zakone koje je doneo parlament, javio je HRT. Novinska agencija Fars prenosi da je 190 od 235 prisutnih poslanika glasalo za podizanje optužnice protiv predsednika države.

(Agencije)

Ostavite komentar

Pročitajte još: