U RAZGOVORU SA MERKELOVOM: Bajden uvrstio Balkan u šest spoljnopolitičkih prioriteta

0
189

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, dvoje državnika je istaklo prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan, na kojem je aktuelno pitanje rešavanja odnosa i postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

“Predsednik Džozef Bajden razgovarao je s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlantsko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrednosti”, piše u saopštenju Bele kuće.

Oni su se takođe saglasili o značaju globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promena, borbi protiv kovida-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i o postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Ostavite komentar