Ugostitelji iz BiH u problemu: Teško pronalaze radnike, većina ih otišla na primorje

0
399

Najviše otkaza uzrokovanih pandemijom u našoj zemlji bilo je u oblasti turizma i ugostiteljstva. Sada se ovaj sektor polako oporavlja te je trenutno samo na portalu MojPosao.ba objavljeno skoro 600 oglasa za posao. Međutim, radnike trenutno malo teže pronalaze.

“Nismo mi te radnike trajno izgubili, već su se otvorila druga tržišta, kao što se to dešava svake godine tokom ljetne sezone. Naime, veliki broj radnika u tom periodu odlazi nam na hrvatsko i crnogorsko primorje, ali i u Neum i Hercegovinu, gdje rade tokom ljeta i onda se vraćaju. To je naš veliki problem već godinama, međutim, naša sreća u nesreći ove godine je što nemamo mnogo posla, što mnogi objekti ili ne rade ili rade dosta smanjenim kapacitetom”, kazao je za Klix.ba Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Ovaj problem, kaže Hadžić, rješavaju zapošljavajući radnike iz drugih branši, kao što su trgovci, prodavači na pijacama i drugi, koje treba obučiti i osposobiti za ovaj posao, međutim, kaže da se često dešava da nakon što obuče nekog radnika, on pronađe drugi posao.

“Kad sezona završi, svi će se oni vratiti s privremenog rada i tada ćemo imati puno veću ponudu ugostiteljskog kadra nego što nam treba. Međutim, nemamo dogovor među ugostiteljima da te radnike ne primimo nazad na posao, već da im poručimo da mogu i ostati tamo gdje su otišli. Također, kada bi postojala saglasnost među ugostiteljima da u toku sezone povećamo plate radnicima, možda oni ne bi ni odlazili u tolikom broju, jer ono što oni zarade na primorju tokom ljeta nije ništa mnogo više od onoga što bi zaradili ovdje, kada se u obzir uzmu svi troškovi koje tamo imaju”, istakao je Hadžić te dodao kako se plate u ugostiteljstvu u BiH kreću od 600 do čak i 2.000 KM za profesionalne kuhare.

Osvrnuo se Hadžić i na period pandemije te kazao kako ne zna tačan broj radnika koji su u ovoj oblasti ostali bez posla. Međutim, istakao je podatak da u BiH ima više od 50.000 ugostiteljsko-turističkih objekata.

“Da je po jedan radnik bio zaposlen u svakom od njih, to je onda 50.000 radnika koji nisu radili u periodu kada smo bili pod zabranom. To je minimum, ali ih je puno više sigurno. Trenutno nemamo podatak koliko je objekata trajno zatvoreno, ali takvih sigurno ima dosta. Problem je što i veliki broj onih koji rade, radi na granici zatvaranja. Svi čekaju da se nešto desi, da krene talas turista, međutim, dešava nam se da i oni koji su bili rezervisali, otkazuju rezervacije jer im BiH nije sigurna zemlja sa zdravstvenog aspekta, s obzirom na činjenicu da ovdje ogroman broj stanovnika još nije vakcinisan. Također, veliki problem nam predstavlja vizni režim za turiste iz Saudijske Arabije. To su gosti koji zaista mnogo troše u našoj zemlji i smatram da je to veliki gubitak ne samo za ugostitelje i turističke radnike već i za cijelu državu”, zaključio je Hadžić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar