Uhapšen osumnjičeni za ubistvo predsjednika Haitija

0
200

Haićanska policija saopštila je u nedjelju da je uhapsila jednog od osumnjičenih organizatora ubistva predsjednika Žovela Moiza, a radi se o Haićaninu koga vlasti sumnjiče da je angažovao plaćenike da izvedu atentat i da je imao namjeru da zamijeni Moiza na mjestu šefa države.

Moiz je ubijen u srijedu u domu u glavnom gradu Port-o-Prensu, a vlasti navode da je u atentatu učestvovalo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca porijeklom sa Haitija, podsjeća Rojters.

Direktor policije Leon Šarl izjavio je na konferenciji za novinare da je uhapšen Kristijan Emanuel Sanon (63), koji je došao na Haiti privatnim avionom početkom juna, u pratnji unajmljenog obezbjeđenja, i želio je da postane predsjednik.

Direktor nije ulazio detaljno u Sanonove motive, osim što je rekao da su politički motivisani, dodavši da ga je jedan od ranije uhapšenih za učešće u atentatu kontaktirao nakon privođena.

Sanjon je nakon toga kontaktirao ostala dva organizatora ubistva.

– Cilj napadača je prvobitno bio da se osigura bezbjednost Emanuela Sanona, ali je kasnije misija promijenjena, pa su jednom od neposrednih izvršilaca pokazali nalog za hapšenje predsjednika Republike- dodao je Šarl.

Јavni podaci pokazuju da je muškarac koji se zove i preziva isto kao Sanon radio kao doktor na Floridi, ali nije još jasno da li je riječ o istom čovjeku.

Takođe, nije jasno zašto bi Sanon želio da sruši Moiza, čije je ubistvo posljednje u nizu problema u toj zemlji, koja je već zatražila međunarodnu pomoć, dodaje Rojters.

Vašington je odbio zahtjev Haitija da im pošalju trupe, iako je visoki američki zvaničnik rekao u nedelju da će poslati tehnički tim da procijeni situaciju.

Prethodno, policija je uhapsila 18 Kolumbijaca i tri Amerikanaca haićanskog porijekla, naveo je Šarl.

Pet Kolumbijaca je u bjekstvu, a trojica su ubijena, rekao je on.

Osumnjičeni za učešće u atentatu su rekli istražiteljima da im je rečeno da treba da uhapse predsjednika, a ne da ga ubiju, prenio je “Miami Herald“ izjavu osobe koja je upoznata sa istragom.

Izvor blizak istrazi je izjavio da su dvojica Amerikanaca porijeklom sa Haitija, Džejms Soladdzes i Džozef Vinsent, rekli istražiteljima da su radili kao prevodioci kolumbijskoj komandnoj jedinici koja je imala nalog za hapšenje, ali kada su stigli, pronašli su predsjednika mrtvog.

(Agencije)

Ostavite komentar