Umičević kategoričan: Ne ukidati radnu nedjelju, već nagraditi radnike koji rade nedjeljom

0
185

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” koja je jedan od najuspješnijih privrednih kolektiva na našim prostorima, rekao je da neradna nedjelja u Banjaluci, koja je najveći grad u Republici Srpskoj, ne bi bila dobra odluka.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme se vodi kampanja o neradnoj nedjelji koja se pretvorila u prikupljanje političkih poena od strane pojedinaca koji pokušavaju da pokažu kao da nešto rade.

“Lično smatram da specifična zanimanja kao što su trgovac, novinar, zaposleni na televiziji, ugostitelji pri samoj svojoj odluci da se bave tim zanimanjem znaju da je to specifično zanimanje koje podrazumjeva rad vikendom. Međutim, trebalo bi posebno platiti te ljude koji rade nedjeljom ili im omogućiti da ne rade jedan dan u sedmici”, rekao je Umičević u izjavi za banjaluka.net.

S tim u vezi, on je dodao da Grad Banjaluka više od 50 odsto budžeta dobija od PDV-a , što znači da taj grad živi od potrošnje i naveo primjer banjalučkih tržnih centara koji su nedjeljom puni kupaca, dok ima kupaca čak ii z regiona. Umičević je istakao da ni Hrvatskoj, ni Italiji ni mnogim zemljama Evrope koje su turističke i trgovačke ne pada na pamet da nedjelja bude neradna.

“U nekim zemljama su uveli da je u trgovinama neradni dan utorak, srijeda ili četvrtak, ali ni po koju cijenu vikend. To mogu Njemačka i Austrija koje kad im nedostaje novca, jednostavno ga odštampaju”, poručio je Umičević, koji je i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, a koji je u narodu još poznat i kao ugledni i uspješni privrednik, ali i poznati sportski radnik i humanista.

S obzirom na sve, on smatra da neradna nedjelja ne bi bila dobra odluka, već bi naprotiv to bila greška. “Zatvorili bismo prodavnice, ali bi radile benzinske pumpe i imale bi monopol, a benzinske pumpe imaju maltene sve kao i sve prodavnice, možda je to i lobiranje da bi to tako i bilo. Kao odbornik Skupštine grada Banjaluka neću biti za to da se ne radi nedjeljom, ali ću biti za to da se ljudi koji rade nedjeljom adekvatno plate ili da da jedan dan u toku sedmice imaju slobodan”, poručio je Umičević.

N.Sp.

Ostavite komentar