Umičević predlaže: Hitno uvesti socijalne karte za subvencije u vrtićima

0
191

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, poručio je da je u Banjaluci pod hitno potrebno uvesti socijalne karte za subvencionisanje cijena boravka djece u vrtićima.

“Svi smo već čuli najave da će od bajne Nove godine doći do novog poskupljenja cijena boravka u vrtićima, što je velika stavka u budžetu radnika Tvornice obuće “Bema”, a naravno i svih ostalih. Grad je obezbjedio subvenciju za djecu koja idu u privatne vrtiće, doduše minimalnu, ali bilo kakva subvencija dobro dođe. Za to sam se borio osam godina i najzad je to uvedeno”, poručio je Umičević.

Međutim, on je ponovo prijedložio da se napravi socijalna karta, da se iskoristi mjesec decembar da se to napravi i da do tada ne smije doći do poskupljenja cijena boravka djece u vrtićima u Banjaluci.

“Potrebno je da svako dijete ima socijalnu kartu. Zašto bi pojedini građani Banjaluke koji imaju visoka primanja plaćali istu cijenu kao radnici iz proizvodnje sa daleko nižim primanjima, a grad daje subvenciju i jednima i drugima. A ti koji imaju veća primanja, imaju i veze da svoje dijete upišu u vrtiće, a Tvornicu obuće “Bema” je tokom ove godine napustilo pet radnica jer nije imao ko da im čuva dijete, a nisu uspjeli da dobiju mjesto u vrtiću. Mada su se malo i bake pogospodile”, rekao je Umičević, pokazujući i na ovaj način da je uvijek spreman da pomogne svakome kome je pomoć potrebna, na šta mu mnogi mogu pozavidjeti. On smatra da hitno treba uvesti socijalnu kartu i da roditelji koji imaju visoka primanja plaćaju punu cijenu, ali i da biraju između privatnih i državnih vrtića.

“Time bi se jako pomoglo građanima, čak možda ne bi trebalo povećavati cijene vrtića. To se u Zagrebu i gradovima regiona pokazalo kao jako dobar potez i to kao odbornik tražim već osam godina. Do sad nisam naišao na razumijevanje, ali gospodin gradonačelnik Draško Stanivuković je do sada pokazao dosta razumijevanja, pa se nadam da će tako biti i ovaj put, jer samo on može pokrenuti pitanje socijalne karte u vrtićima”, dodao je Umičević.

N.Sp.

 

Ostavite komentar