Umičevićev novi osmomartovski gest: Radnicama po par cipela i skraćeno radno vrijeme

0
210

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, čestitao je danas svojim radnim koleginicama 8. mart-Međunarodni dan žena, koje je tim povodom darovao sa po parom cipela, ali im i skratio radno vrijeme danas, kako bi više dana mogli provesti sa svojim najbližim.

Umičević, koji je na čelu jednog od najuspješnijih kolektiva u Republici Srpskoj, i koji se do sada bezbroj puta dokazao kao čovjek koji misli na svoje radnike, rekao je u izjavi za banjaluka.net da je izuzetno ponosan na radnice “Beme”.

“Istovremeno sam im i veoma zahvalan, jer smo sačuvali radna mjesta i napravili ogroman iskorak u posljednje tri godine, upravo zajedničkim trudom i radom, te su fabrike u Banjaluci i Mrkonjić Gradu postale jedne od najmodernijih fabrika u regionu, a uložili smo i velika sredstva za nabavku mašina i humanizaciju radnih mjesta”, rekao je Umičević i svojim radnim koleginicama poželio dobro raspoloženje povodom ovog praznika. Dodao je da je svaka radnica “Beme” tim povodom dobila po par visoko kvalitetnih cipela, te da im je radno vrijeme danas skraćeno za dva sata.

“Nažalost, u Banjaluci nisam mogao da nađem 1.100 posnih pita, jer je vrijeme posta. Ni jedna pekara, ni dvije m- tri udružene nisu u stanju to da naprave. Eto do čega smo došli”, kazao je Umičević i dodao da su svi oni u ovom uspješnom privrednom gigantu još pod utiskom veoma uspješne priredbe povodom 8. marta, ali da se moraju okrenuti i svakodnevnim obavezama, jer platu zarađuju, a ne dobijaju.

“Čestitam 8. mart i našim vjernim kupcima. Mi smo jedni od rijetkih koji nismo povećavali cijene u našim prodavnicama, a imamo veoma kvalitetne cipele, torebe, novčanike. Čak smo i snizili cijene da koliko toliko pomognemo kućni budžet”, dodao je Umičević, koji iza sebe ima desetine hiljada različitih donacija u novcu, obući i svim drugim stvarima, koje su apsolutni pokazatelj da se radi o veoma humanoj osobi i čovjeku velikog srca, koji uvijek stoji uz svoje radnike.

Umičević se osvrnuo i na sami početak obilježavanja 8. marta-Međunarodnog dana žena, te istakao da je Pokret za borbu za ženska ljudska prava nastao među tekstilnim radnicima u Njujorku, koje su zahvaljujući Rozi Luksemburg i Klari Cetkin pokrenule štrajk zbog loših uslova rada.

“Uvijek je to bila industrija koja popunjava kućni budžet, nikada industrija odjeće i tekstila nije mogla da bude nosilac ili hranilac porodice. Ali moram da kažem da nikad, a ja radim 45 godina u tvornicama obuće „Bosna i „Bema“, nismo došli na prosjek plate od 85 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj. Uvijek je do sada bilo oko 50 odsto, tako da smo prošle godine dosta uradili na povećanju plate i na standardu radnika. Međutim, to sve nažalost postaje upitno zbog enormnih poskupljenja i divljanja cijena i haosa u društvu”, poručio je Umičević i još jednom svim radnim koleginicama, kupcima i građankama Repubike Srpske, BiH, poželio srećan 8. Mart, uz želje da svi budu optimistični koliko je to moguće, ali i veseli i dobri ljudi, jer se, kako je naglasio, dobro uvijek dobrim vraća.

(N.Sp.)

 

Ostavite komentar