UOČI PUTINOVE POSJETE: Južna Afrika napušta Međunarodni krivični sud

0
175

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyric Ramaphosa izjavio je kako je vladajuća partija ANC pozvala zvaničnike da potpišu odluku o povlačenju države iz dokumenta o Međunarodnom krivičnom sudu.

Ovaj sud čije je sjedište u Hagu izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

S obzirom na to da će Južna Afrika u augustu biti domaćin samita BRICS-a čiji je član i Rusija, po sadašnjim pravilima država bi bila obavezna uhapsiti Putina prilikom dolaska na teritoriju ove afričke države.

“Vladajuća stranka je odlučila da je razumno da se Južna Afrika povuče iz MKS-a”, rekao je predsjednik.

Generalni sekretar ANC-a Fikile Mbalula izjavio je kako Putin u svakom trenutku može posjetiti Južnu Afriku bez ikakvih problema.

“Putin može doći u ovu zemlju u bilo koje vrijeme. MKS ne služi interesima svih, već interesima pojedinaca”, rekao je Mbalula.

Južnoafrički predsjednik Ramaphosa također je izjavio kako je odluka ANC-a da se povuče iz MKS-a donesena u velikoj mjeri zbog toga što se smatra da sud ima nepravedan tretman prema nekim zemljama.

“Voljeli bismo da se o ovom pitanju nepravednog tretmana na pravi način razgovara, ali u međuvremenu je vladajuća stranka još jednom odlučila da se povučemo iz ovog suda”, rekao je predsjednik države.

Južnoafrička Republika već se ranije pokušala povući iz ovog mehanizma i to 2016. godine nakon posjete bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, kada su južnoafrički zvaničnici također odbili da uhapse ovog političara za kojeg je sud u Hagu također raspisao potjernicu.

Međutim, povlačenje iz Međunarodnog suda osujetile su pravosudne institucije Južne Afrike koje su donijele presudu kako je povlačenje države neustavan čin.

(Klix)

Ostavite komentar