USLOVNA KAZNA: Novi predsjednik Silajdžićeve stranke osuđen zbog ubistva iz nehata

0
260

Semir Efendić, bivši načelnik sarajevske opštine Novi Grad i novi predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, osuđen je na godinu dana uslovne kazne zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Potvrdila je to Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

”Nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Semira Efendića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Izrečena mu je uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju jedne godine”, navodi se u saopštenju.

Napominju da kazna neće biti izvršena ako ‘optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo’.

Opštinski Sud je, kako se navodi, prilikom odmjeravanja kazne uzeo u obzir brojne olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, te ga je obavezao na plaćanje troškova postupka, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnicu protiv Efendića koji se tereti da je iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe 17. marta 2018. godine, Opštinski Sud u Sarajevu je potvrdio 22. jula 2020.

Semir Efendić je bio dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA), a 26. aprila je obavijestio javnost da je istupio iz članstva SDA te da preuzima dužnost predsjednika Stranke za BiH, čiji je osnivač Haris Silajdžić.

U centar pažnje javnosti Efendić je došao u martu 2020. godine zbog afere „Asim“, kada je objavio snimak o malverzacijama oko unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani u februaru 2020. godine, kada je i on bio jedan od kandidata.

(RSE)

Ostavite komentar