Velika očekivanja od foruma sa Mađarima: Dragocjena svaka strana investicija

0
49

Poslovni forum, koji će danas u Banjaluci okupiti privrednike iz Republike Srpske i Mađarske, prema riječima upućenih izuzetna je prilika za uspostavljanje poslovnih veza i jačanje spoljnotrgovinske razmjene dviju zemalja, a domaće vlasti očekuju i investicije teže od 100 miliona evra.

Ovaj događaj, koji je rezultat izuzetne saradnje Srpske i Mađarske, trebalo bi da okupi više od 20 eminentnih mađarskih kompanija i stotinak domaćih  privrednika zainteresovanih za saradnju. Na forumu u Administrativnom centru Vlade biće organizovana i promocija potencijala Srpske o mogućnostima ulaganja u nove pogone, piše Glas Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da se u saradnji sa Mađarskom očekuju investicije koje će biti znatno veće od dosad dogovorenih 100 miliona evra, navodeći da su Mađari zainteresovani za realizaciju nekoliko važnih projekata koje je trebalo da rade partneri iz Njemačke, a koji su najavili povlačenje.

– Mađarska je prihvatila da radi te projekte, ali nismo bili u mogućnosti da potpišemo protokole, jer njemački partneri još nisu zvanično istupili iz projekata.  Rok je maj, sačekaćemo da istekne, a onda ćemo ići u realizaciju sa mađarskim investitorima. Nećemo jednostrano da raskidamo ugovor zbog eventualnih posljedica. Ti projekti vrijede više od 100 miliona evra – istakao je Višković.

On je naveo da će na forumu u Banjaluci biti prisutni i predstavnici privrednih komora Srpske i Mađarske koji će razgovarati o konkretnoj saradnji.

– Svaka strana investicija i novo radno mjesto je benefit za Srpsku i naše građane. Ovi projekti će se realizovati i očekujemo velike koristi od ovog foruma – kazao je Višković.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas” da je svaka inicijativa koja je u funkciji razvoja ekonomije više nego dobrodošla.

– Mađarska je zemlja s kojom Srpska u posljednje vrijeme ima i te kako dobru saradnju i to se pokazalo kroz više projekata, prije svega onaj u vezi sa nabavkom poljoprivredne mehanizacije. Nadam se da taj model možemo primijeniti i na druge grane privrede sa robom kojom raspolaže Mađarska – kazao je Ćorić.

On je istakao da je interesovanje domaćih kompanija za uspostavljanje saradnje izuzetno veliko, te da je akcenat na poljoprivredi i energetici.

– Biće tu i privrednika iz mašinske i elektro industrije. Očekujemo da bilateralni susreti daju konkretne rezultate, a prilika je zaista dobra jer za ekonomsku saradnju postoji maksimalna podrška politika, što je preduslov dalje privredne saradnje. Kada postoji politička volja, nađe se i interes privrednika – kategoričan je Đorić.

Prema njegovim riječima, spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Mađarske lani je bila teška oko 280 miliona KM, a tokom 2022. godine 355 miliona.

– U tu zemlju  smo prošle godine izvezli robu vrijednu 93 miliona KM i to najviše vještački korund koji dolazi iz pogona “Alumine”, te obuću i namještaj. Vrijednost uvezenih proizvoda bila je teška 185 miliona i iz Mađarske smo najviše kupovali pšenicu, svinjsko meso, poljoprivrednu mehanizaciju, nešto nafte i đubriva. U narednom periodu nastojaćemo da ta robna razmjena bude još veća – dodao je Ćorić.

Predsjednica Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS Jovana Tulumović podsjetila je da su domaći poljoprivrednici već bili korisnici subvencija mađarske vlade za nabavku mehanizacije, vjerujući da će i danas doći do novog kruga saradnje.

– Predstavnici mađarskih kompanija mogu nam ponuditi mnogo toga u vezi sa unapređenjem poslovanja u našoj branši. To je za nas važno u smislu razvoja i uvođenja novih tehnologija jer nam mogu ponuditi rješenja do kojih ne možemo doći u BiH – rekla je Tulumovićeva.

Da je energetika stub Srpske i da su svi investitori dobrodošli, navodi predsjednik Udruženja poslodavaca energetike RS Blagoje Šupić.

– U ovom momentu Mađari su najviše spremni da ulažu u Srpsku i očekujemo što prije njihove konkretne poteze. Imamo dosta energetskih projekata koji su u fazi za investiranje i ulagači nam trebaju – kazao je Šupić.

I Uprava preduzeća “Elnos grup” smatra da je pomenuti Poslovni forum prilika za proširenje internacionalnog prisustva i stvaranje poslovnih veza sa mađarskim kompanijama, navodeći da događaj otvora i mogućnost za razmjenu ideja.

Delegacije
Republika Srpska domaćin je i visoke delegacije Mađarske koju čine predsjednik vlade Viktor Orban, ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ. Tu je i direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei, kao i predstavnici 23 kompanije iz energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih oblasti.

Ostavite komentar