Višković: Politika prepreka ekonomskom razvoju

0
55

Radovan Višković, premijer Republike Srpske rekao je da Vlada i poslovna zajednica nisu na suprotnim stranama i da imaju isti cilj, a to je razvoj i napredak.

“Uvijek nam je politika tu, rekao bi smetnja u ekonomskom razvoju. Politička razmimoilazenja imaju veliki uticaj na ekonomiju”, rekao je Višković.

On je rekao da već danas možemo imati zakon o elektronskom potpisu uz uvažavanje da budu dva tijela za sertifikaciju elektronskog potpisa, jedan u FBIH drugi u Republici Srpskoj.

Prethodno je Johan Satler, šef Delegacije EU rekao da je neophodno da u BiH zaživi elektronski potpis.

Visković je na Konferenciji “Izazovi i budućnost poslovanja”, koju organizuje Unija poslodavaca Republike Srpske,  rekao da dijalog sa poslovnom zajednicom nikada neće biti narušen te da je poslovna zajednica ta koja kreira bolji standard i rast.

“Naš zajednički problem je nestabilnost koja nije naša krivica. Ne možemo da utičemo na koronu, rat, inflaciju, rast energenata ali pokazali smo da smo spremni da zajednički nađemo rješenje”, rekao je Višković.

Govoreći o EU, Višković je rekao da su uvijek opredjeljeni za EU i da Republika Srpska nije slijepa i naivna da se odrekne puta u EU.

“Ukoliko bi našli rješenje za mehanizam koordinacije mogli bi se mnogo brzo kretati na putu u EU”, rekao je Višković.

Kada je riječ o neformalnoj ekonomiji, Višković je rekao da će već u februaru, ako ne i ranije početi online fiskalizacija u realnom vremenu koja će znatno smanjiti neformalnu ekonomiju.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske rekao je da je cilj Konferencije da se prepoznaju ključni izazovi, a oni se mogu ogledati u padu tražnje, razvoj globalnih konflikta, nedostatak radne snage itd.

On je rekao da poseban izazov predstavlja neformalna ekonomija jer značajan broj ljudi funkcioniše u toj neformalnoj ekonomiji, istovremeno naglašavajući da rizik za ekonomiju predstavlja i pojačanje administrativnih pritisaka na rast plata.

Ostavite komentar