Vitomir Popović: Ponosan sam na činjenicu da “Birač” nije izgubio ni jedan spor

0
228

Devet godina je proteklo otkako traje stečajni postupak u Fabrici glinice “Birač” A.D. Kroz izuzetno složen i komplikovan stečajni postupak pred Pravnim timom Fabrike glinice “Birač” bio je izuzetno zahtjevan zadatak jer su sudski postupci uključivali elemente međunarodnog prava.

Prof. dr Vitomir Popović, šef Pravnog tima Fabrike glinice “Birač” za youtube kanal Alumina info kaže da su u postupak bili uključeni subjekti iz Litvanije, Rusije, te da su za neke sporove bili nadležni sudovi u Bijeljini, Litvaniji, sudovi u Sarajevu…

“Sve to je predstavljalo jedan izazov i zahtijevalo je maksimalno angažovanje Pravnog tima. Mi se uglavnom bavimo našim nacionalnim zakonodavstvom. Međutim kada se susretnemo sa određenim sporovima koji su vezani za primjenu litvanskog prava onda moramo dodatno ulaziti u njihovo važeće zakonodavstvo. Za svaki od tih sporova smo tokom sjednica Pravnog tima prelazili sve detalje. To je bilo jako izazovno za sve nas. Ne možete da se upustite u sporove od nekoliko stotina miliona KM, a da pri tom ne znate genezu i meditum tih sporova. Sve to je bilo veoma naporno i izuzetno teško. Advokatske kancelarije koje su radile u Pravnom timu su odradile do perfekcije taj dio posla. Ponosan sam na činjenicu da nismo izgubili ni jedan spor. O svakom postupku smo raspravljali detaljno”, kaže Popović.

On je pojasnio da postoji niz sudskih postupaka koji se vode u Republici Srpskoj, kao i u Litvaniji.

“Radi se o sporovima koji su od posebnog značaja. Teško je izdvojiti jedan, jer je vezan za drugi. Za nas nije bilo velikih i malih sporova. Neke od tih predmeta smo nazivali glavnim predmetima, i to su sporovi koje smo imali sa UKIO bankom, čija vrijednost je bila preko 158 miliona KM”, rekao je Popović, za Alumina info.

On je istakao da postoje i određeni sporovi koji su vezani za zaloge. Tu su, kako ističe Popović, imali prijetnju blokadi računa “Alumine” pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

“Preduzimali smo čitav niz radnji i postupaka da se dođe do deblokade i omogući ‘Alumini’ da normalno posluje i ispunjava svoje obaveze i prema državi, ali prije svega zaposlenim radnicima. Za ovaj sistem je vezano preko hiljadu radnika i to je bio jedan od izuzetnih zadataka u koje smo ušli”, kaže Popović.

Očekivanja Pravnog tima su, prema riječima Popovića jasna.

“Ako se držimo prava, onoga što su te ugledne sudije što su se bavile meritum tih predmeta napisale u svojim odlukama nemamo nikakvog razloga za zabrinutost”, kaže Popović.

Cijeli intervju s prof. dr Vitomirom Popovićem pogledajte u videu.

(A.M.)

Ostavite komentar