VLADIKA JOVAN: Niko u svijetu neće smatrati da brinemo o Јasenovcu ako u prestonici Srbije taj pojam ne postoji

0
390

Njegovo preosveštenstvo episkop pakrački Јovan pozvao je na pokretanje akcije kojom bi žrtve Јasenovca dobile bar ulicu u Beogradu.

– Niko na svijetu neće da prihvati da mi brinemo o Јasenovcu ako u prestonici Srbije taj pojam ne postoji – rekao je vladika Јovan, povodom posljednjeg pokušaja da se u izraelskom listu “Džeruzalem post” u tekstu nepoznatog australijskog novinara Dejvida Golmana minimalizuje broj jasenovačkih žrtava.

Vladika Јovan je skrenuo pažnju na to da se u Srbiji decenijama niko nije bavio pitanjem Јasenovca, te smatra da će se glas iz Srbije čuti onda kada u Beogradu bude makar mali natpis “Јasenovac” na nekoj ulici.

– Dotad nemojte očekivati da se iz Srbije čuje bilo kakav glas o Јasenovcu – rekao je vladika Јovan.

On je napomenuo da ne postoji monografija o Јasnovcu koju je napisao srpski istoričar, a kamoli da postoji takva knjiga na engleskom ili bilo kom drugom jeziku.

– Nema sumnje da je film “Dara iz Јasenovca” učinio mnogo za ovu temu, ali postoje ogromne praznine koje moraju da se popunjavaju tako što će da budu napisani ozbiljni naučni radovi koji će omogućiti da se ide i u druge sfere života – rekao je vladika za TV Tanjug.

On smatra da je sporni tekst u “Džeruzalem postu”, da u ustaškom logoru Јasenovac nije pobijeno više od 4.500 ljudi, velika mrlja na obrazu tog uglednog lista,.

Uz pitanje kako je to sebi mogao da dozvoli, vladika je istakao da je tekst srećom brzo uklonjen i to zahvaljujući reakcijama sa svih strana.

On je istakao da Јasenovac nije tema vlasti od 1945. godine pa naovamo, niti akademske zajednice u Srbiji, te naveo podatak da je samo na Filozofskom fakultetu u Beogradu do danas odbranjen samo jedan rad na temu Јasenovca i to daleke 1989 godine.

Vladika Јovan je naglasio da treba pitati šefove katedri na fakultetima i šefove istorijskih instituta koji su te funkcije obavljali poslednjih 80 godina, kao i ministre kulture od 1992. godine čija je dužnost bila da razvijaju beogradski Muzej žrtava genocida i zašto je tako zanemaren.

Imao je primjedbu i na to što u Јerusalimu i Americi nikada nije napravljena izložba o Јasenovcu, a za onu organizovanu prije nekoliko godina u sjedištu UN je rekao da je “pola toga bilo pokriveno, zato što UN nisu prihvatale pola od toga” što je tamo prikazano.

Prema njegovim riječima, Srpska pravoslavna crkva radi šta može, podigla je manastir u Јasenovcu, moli se za jasenovačke mučenike, a 13. septembra obilježava dan Novomučenika jasenovačkih.

(Srna)

Ostavite komentar