VULIĆ: Republika Srpska je sposobna za samostalnost

0
216

-Republika Srpska ispunjava sve uslove i ima obrise državnog uređenja, samim tim nama ne trebaju nikakve zajedničke institucije, niti mentori. Republika Srpska je sposobna za samostalnost. Dejtonska BiH je prihvatljiva za sve narode, ukoliko se poštuje Dejton, današnja BiH je antidejtonska, rekla je u razgovoru za Banjaluka.net poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Vulić ističe da bez dijaloga i jednakih prava za sve građane BiH nema nikakve budućnosti, te da je srpsko jedinstvo u zajedničkim institucijama ključno.

Iako je sa nedavno održanog sastanka opozicije poručeno da je bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog sporazuma opasno i nedopustivo, lider SNSD-a je ponovio svoj stav i kazao da je BiH sa aktuelnom situacijom neodrživa, te da je za funkcionisanje BiH potreban novi političi dogovor. Je li takav potez opozicije pokazao da je postignuto jedinstvo srpskih partija dovedeno u pitanje?

Srpsko jedinstvo u pogledu jedinstvenog djelovanja u zajedničkim institucijama, naročito u Parlamentarnoj skupštini BiH je jako važno. Izaći iz okvira te vrste jedinstva bila bi čista izdaja. Ma kakve netrepeljivosti bile među nama, isti obrazac ponašanja trebamo imati u Sarajevu. Nametanje izmjena Krivičnog zakona  koje se odnose na negiranje genocida je ništa drugo već odmazda nad srpskim narodom. Srbi nisu genocidaši i sve dok to ne shvate strani moćnici i tutori političkog Sarajeva, moramo ostati jedistveni. To dugujemo Republici Srpskoj.

Povratak na izvorni Dejton nije ugrožavanje Dejtona zar ne? Politički dogovor dva entiteta i tri naroda za provedbu slova Dejtona a ne „duha“ jer previše je bilo tih duhova po Sarajevu.

Nazire li se rješenje aktuelne političke krize u BiH, nakon nametnutog „Inckovog zakona“ i dolaska novog visokog predstavnika? Šta vidite kao moguće trajnije rješenje u pogledu odnosa srpske strane prema imenovanju novog visokog predstavnika?

Rješenje problema u BiH je svakako dijalog domaćih aktera. Bez dijaloga i jednakih prava za sve građane BiH nema nikakve budućnosti.

BiH nema visokog predstavnika. Način imenovanja Visokog predstavnika je prikazan u Aneksu 10, tako da trenutno on nije imenovan. Ni ona, jer Aneksu 10 se koristi izraz da Visoki predstavnik je mogla biti i žena ali eto nikad nije što je takođe interesantno.

Česta tema političkih rasprava u posljednje vrijeme je upravo to „raspakivanje Dejtona“, a jedan od najglasnijih zagovornika takve ideje je SNSD. Šta bi to u pogledu državnog uređenja i funkcionisanja u zajedničkim institucijama donijelo Republici Srpskoj?

Republika Srpska je dokazala svoj snagu, ekonomsku stabilnost, odgovornost. Republika Srpska ispunjava sve uslove i ima obrise državnog uređenja, samim tim nama ne trebaju nikakve zajedničke institucije, niti mentori. Republika Srpska je sposobna za samostalnost. Dejtonska BiH je prihvatljiva za sve narode, ukoliko se poštuje Dejton, današnja BiH je antidejtonska, a dokaz tome je etiketiranje Srba i nametanje etikete ,,genocidaši” što Srbi nisu i nikada biti neće.

Ne znam odakle vam konstatacija da SNSD zagovara bilo kakva raspakivanja Dejtona, to je opozicioni spin i netačno. Primjena izvornog Dejtona i politički dogovor o istom nije raspakivanje.

Prema podacima SNSD-a na nedavno održanom političkom skupu „Živjeće Srpska“ okupilo se između 15.000 i 20.000 simpatizera i članova partije. Kako gledate na tvrdnje pojedinih političara iz redova opozicije da je taj broj znatno manji od očekivanog, te da je iz tog razloga ovakav skup ‘čist promašaj’ SNSD-a? Je li skup ispunio očekivanja SNSD-a?

Žao mi je što nismo izabrali Popovo polje za mjesto okupljanja. Fotografije iz drona  sa tog prijedjela bi bile zapanjujuće. Na Kozari su bili aktivisti i članovi SNSD-a, na ponos svima nama, skup je pokazao ono o čemu stalno govorimo, a to je da mi okupljeni oko SNSD-a smo jedna velika porodica. Opoziciji ostaje žal i želja što ni zajedničkim snagama PDP i SDS ne mogu dostići taj broj okupljenih na jednom mjestu.

Da opozicija ima masovnije skupove, ne bi oni stigli prebrojavati narod na Kozari. Njima je naš skup nedostižan u svakom aspektu.

Možemo li pomenuti skup posmatrati kao najavu ili možda početak predizbornog djelovanja SNSD-a?

Ne, skup na Kozari je bio isključivo drugarskog karaktera. Mi svakodnevnim radom u svojim odborima komuniciramo sa građanima i SNSD-u ne trebaju izborne platforme iz Engleske, Amerike… da bi pobjeđivali. SNSD je u savezništvu sa građanima Republike Srpske i naša platforma je nepromjenjiva ,,Republika Srpska iznad svega”. Uostalom zna se i kada počinje kampanja.

Sa kakvim ambicijama ulazite u period, kada se već prema ranijim najavama mogu očekivati imena kandidata za naredne Opšte izbore?

Mislim da nije vrijeme da se priča o kandidatima, kampanjama i sličnom. To je priča za narednu godinu i ja sam trenutno u mandatu. Trenutno je najvažnije sačuvati Srpsku i to je iznad svakog od nas, svake politike i na tome se ne vodi kampanja to je sveto.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar