ZA JEDNU GODINU: Katoličku i protestantsku crkvu u Njemačkoj napustilo 440.000 vjernika

0
209

Prošle godine je preko 440.000 vjernika napustilo jednu od dvije najveće hršćanske zajednice u Njemačkoj, protestantsku i katoličku, proizlazi iz godišnjih statistika Njemačke biskupske konferencije i Njemačke protestantske crkve, objavljeno je danas.

Prema statistikama Njemačke biskupske konferencije, njemačku Katoličku crkvu je napustilo 221.000 vjernika.

Kod protestanata je taj broj s 220.000 bio nešto manji.

Iako se radi o velikom broju vjernika koji su instituciji crkve okrenuli leđa i izišli iz crkvenih evidencija, Njemačka biskupska konferencija ističe da se radi o manjem broju nego li je to bilo godinu dana ranije.

“Broj izlazaka u poređenju s 2019. je smanjen za 18,8 odsto”, stoji u saopštenju Biskupske konferencije.

Te godine je, zbog učestalih skandala u svezi s pedofilijom unutar Crkve, Katoličku crkvu napustilo rekordnih 273.000 vjernika.

Godine 2020. je i broj vjernika koji redovno odlaze u crkvu pao s 9,1 na 5,9 odsto, što se, uprkos činjenici da misa niti u jednom trenutku nisu bile zabranjene, povezuje s mjerama ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baecing je statistike nazvao “ogledalom onoga” što se u zajednicama odvijalo tokom pandemije.

On je istovremeno spomenuo i “duboku uznemirenost” vjernika zbog događaja koji su potresli Katoličku crkvu.

“Mnogi su izgubili povjerenje u Crkvu i izlaskom žele odaslati signal”, rekao je Baetcing.

Protestantsku crkvu Njemačke je takođe napustilo 18 odsto manje vjernika nego 2019. ali je 2020. istodobno zabilježeno upola manje krštenja nego godinu dana prije.

Isto tako su i prihodi pali za 5,4 odsto i sada iznose 5,63 milijarde evra.

Dvije najveće crkve u Njemačkoj finansiraju se, između ostalog, i od crkvenog poreza kojeg plaćaju svi porezni obveznici prijavljeni kao vjernici.

“Svako izlazak iz crkve nas brine i navodi nas da se zapitamo što možemo učiniti kako bi ljude uvjerili u smisao pripadnosti crkvi”, rekao je predsjednik vijeća Protestantske crkve Njemačke Hajnrih Bedford-Štrom.

(Index.hr)

Ostavite komentar