Žan Mari Le Pen u bolnici nakon moždanog udara

0
176

Žan Mari Le Pen, suosnivač i bivši predsednik radikalno desnog francuskog Nacionalnog fronta, završio je u bolnici zbog moždanog udara, rekao je u četvrtak njegov savetnik.

Loren de Sen Afrik potvrdio je Rojtersu da je devedesettrogodišnji Le Pen primljen u bolnicu u sredu uveče, a očekuje da će ga pustiti za oko 36 sati.

„Današnji su pregledi pokazali da se nemamo zbog čega da brinemo, njegov život nije ugrožen“, poručio je.

Le Penova kćer Marin preuzela je 2011. godine Nacionalni front, koji je kasnije preimenovala u Nacionalno okupljanje, kako bi uklonila negativnu reputaciju stranke kao rasističke i ksenofobne.

De Sen Afrik izjavio je da je stariji Le Pen primetio probleme s vidom u ponedeljak tokom večere u njegovom domu u pariskom predgrađu Ruej-Malmezon. Nakon toga hospitalizovan je zbog dodatnih pretraga.

Ranije u ponedjljak poručio je da će podržati Marininu kandidaturu na predsedničkim izborima u aprilu, jer ima najviše šansi da pobedi aktuelnog predsednika Emanuela Makrona u drugom krugu.

Njegova je podrška stigla nakon brojnih prebega iz Nacionalnog okupljanja u tim još jednog kandidata s radikalne desnice, Erika Zamura. Osim prebega, kandidaturi Marin le Pen oštetila je izjava Marion Marešal, nećakinje Le Pena starijeg, da je Zamur bolji kandidat za predsednika.

Žan Mari Le Pen ranije je dao da se nasluti da bi i on mogao podržati Zamura, čiji su stavovi još tvrdokorniji po pitanju imigracije i bezbednosti, nego što su to kod Marin Le Pen. Zamur takođe zagovara liberalnije ekonomske politike nego čelnica Nacionalnog okupljanja.

Zamur je trenutno četvrti u anketama, nakon Makrona, kandidatkinje konzervativaca Valeri Pekres i Marin Le Pen.

(N1)

Ostavite komentar