“Zapadnom Balkanu potrebno članstvo u EU, ali i EU je potreban Balkan”

0
369

Zemljama Balkana potrebno je članstvo u EU, ali je isto toliko Evropskoj uniji potreban ovaj region, čije zemlje streme članstvu i dijele zajedničke evropske vrijednosti, istakli su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Vučić, Rama i Zaev su na konferenciji “Mali Šengen” putem video-linka izrazili želju da četiri evropske slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primjenjuju što prije širom regiona.

Oni su najavili da će u tom kontekstu pružiti punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa u ponedjeljak, 5. jula, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

“Svesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno”, jedan je od zajedničkih zaključaka ove video-konferencije.

Sagovornici su se saglasili i da se 29. jula sastanu u Skoplju, kako bi napravili pregled napretka u primjeni dosadašnjih inicijativa i projekata, te potpisali dodatne sporazume između tri zemlje.

Ti sporazumi se odnose na sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i na saradnju i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

“Pozivamo i podstičemo naše kolege iz regiona da potpišu i primenjuju slične sporazume kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan deo svakodnevice naših građana”, poručili su predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su posebno naglasili da će uprkos kašnjenju u procesu proširenja i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa EU i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Govoreći o primjeni Ekonomskog i investicionog plana EU i Zelenoj agendi za Balkan, sagovornici su uputili zajednički poziv EU i SAD da se pridruže zemljama širom regiona s ciljem podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što prije, kako bi se unaprijedila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora.

Učesnici sastanka istakli su i da tri zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora.

“Zamolićemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU”, istakli su sagovornici tokom video-konferencije “Mali Šengen”.

Oni su zaključili da samo regionalno povezivanje, uz podršku Evropske unije, može da doprinese opštoj stabilnosti i napretku cijelog regiona i Evrope.

Ostavite komentar