ZBOG LEPOSAVIĆA I SREBRENICE: DF traži da se odnosi u vladajućoj koaliciji “resetuju na nulu”

0
279

Sjednica crnogorskog parlamenta završila je današnje zasjedanje odlukom o smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića, usvajanjem rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i Budžeta za ovu godinu.

Odluke o smjeni Leposavića i rezoluciji o Srebrenici donijete su većinom glasova, uz podršku najuticajnije opozicione DPS Mila Ðukanovića, čiji poslanici su prekinuli višenedjeljni bojkot parlamenta.

Svi poslanici DPS su na sjednicu došli nešto malo prije glasanja o rezoluciji o Srebrenici i zahtjevu za smjenu Leposavića.

Opoziv Leposavića tražio je premijer Zdravko Krivokapić zbog ministrove izjave o negiranju navodnog genocida u Srebrenici.

Prethodno je parlament usvojio Budžet za ovu godinu i još neka zakonska akta.

Leposavić je smijenjen sa 43 glasa “za”, 27 “protiv” i 10 “uzdržanih”.

Leposavić je smijenjen glasovima opozicije i članice vladajuće većine URA Dritana Abazovića.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocijenio je da je tim činom iznevjerena volja naroda izražena na izborima 30. avgusta, i poručio: “Srećan vam DPS”.

Radunović je najavio bojkot rada Skupštine zbog ove odluke dok se ne utvrde naredni koraci tog saveza.

“Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koaliciona DPS-a i dijelova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta građana Crne Gore da se oslobodimo DPS-a i sa njiima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi…”, rekao je Radunović.

Rekao je i da građani nisu očekivali da će DPS u parlamentu smjenjivati ministra aktuelne vlade.

“Do tada, dok se ne dogovorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako bilo ko ovdje ima novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor”, rekao je Radunović.

Inače, tokom jučerašnje rasprave o zahtjevu Krivokapića za smjenu ministra Leposavića u parlamentu su pale teške riječi i uvrede.

Premijer je u završnom obraćanju poslanicima poručio da su “politički licemjeri, lažovi i da su nemoralni”.

Prethodno je tokom jučerašnje rasprave poslanik DF-a Milan Knežević poručio je Krivokapiću da, kako god se današnja sjednica parlamenta završila i kakvo god bude glasanje o opozivu ministra Leposavića, on više neće biti premijer crnogorske vlade.

(Agencije)

Ostavite komentar