ZBOG UPADA U KONGRES SAD: “Šaman” osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora

0
163

Američki Savezni sud danas je osudio jednog od demonstranata koji su upali u Kapitol, poznatog kao „Kanon Šaman”, na 41 mjesec zatvora zbog njegove uloge u smrtonosnim događajima 6. januara ove godine.

Džejkob Čensli je zbog svog obojenog lica, krzna i rogova na glavi postao jedan od simbola krvavog upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa u središte američke demokrtcije, na dan potvrđivanja izborne pobjede demokrate Džozefa Bajdena koju je republikanac osporavao, prenijele su agencije.

Tužioci su za Čenslija tražili dužu zatvorsku kaznu od 51 mjesec nakon što je on u septembru priznao krivicu za učestvovanje u sprečavanju rada američkog Kongresa.

Kazna od 41 mjeseca zatvora odgovara onoj koju je isti sudija izrekao treneru borilačkih sportova koji je snimljen kako tokom tih događaja udara policajca. To su do sada dvije najstrože kazne od ukupno 675 optuženih.

Sudija je rekao da veruje 34-godišnjem Čensliju, pritvorenom od januara, da se „vratio na pravi put”.

„Najteži dio ovoga je što znam da sam ja taj kojeg treba kriviti”, rekao je on u izjavi pre nego što mu je izrečena presuda, govoreći i o svom teškom djetinjstvu.

„Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice”, dodao je.

Čensliju je u zatvoru dijagnostifikovana shizofrenija, uz bipolarni poremjećaj, depresiju i anksioznost.

U događajima 6. januara živote je izgubilo četvoro ljudi, a povrijeđeno ih je ukupno 140.

(Agencije)

Ostavite komentar