ZELENSKI: Ako ne bude rješenja za Donbas, slijedi totalni prekid odnosa, svojevrsni zid

0
339

Ukoliko nijedna varijanta za rešavanje pitanja Donbasa ne donese željeni rezultat, pitanje prekida svih odnosa sa tim jugoistočnim regionom Ukrajine biće stavljeno na referendum, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„U pitanju je svojevrsni zid – potpuni prekid odnosa. Smatram da taj plan može biti realizovan, ali tu odluku mora da donese narod Ukrajine“, rekao je Zelenski u intervjuu za televiziju „1+1“, preneo je Sputnjik.

On je, ipak, istakao da i dalje gaji nadu da postoji mogućnost da se pronađe rešenje za konflikt.

„Do realizacije plana zid doći ćemo ukoliko ne postignemo nikakav dogovor sa SAD, Rusijom i Evropom. U svakom slučaju, Normandijski format će i dalje predstavljati opciju, a ako od toga ne bude ništa, narod će glasati“, kazao je.

Zelenski je istakao i da „mašta o tome da zaustavi rat u Donbasu“ i da taj njegov uspeh ostane zabeležen u istoriji.

Takođe je naveo i da je Minski sporazum, potpisan 2015. godine, „jedva živ“ i dodao da računa da će njegovi susreti sa predsednicima SAD i Rusije doprineti da se proces rešavanja pitanja Donbasa aktivira.

Prema poslednjim istraživanjima iz maja ove godine, 69 odsto građana Ukrajine smatra da region Donbasa treba da ostane u sklopu Ukrajine.

Dodeljivanje specijalnog statusa Donbasu podržalo je svega 10 odsto, dok ideju prisajedinjenja Donbasa Rusiji podržava tri procenta stanovništva.

(Agencije)

Ostavite komentar