ZEMAN: EU treba da otvori dijalog sa Rusijom, čak je i Bajden to učinio

0
319

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da sa Rusijom treba razgovarati i da lideri Evropske unije ne smeju da se plaše tog dijaloga jer ispada kao da imaju kompleks niže vrednosti.

„Bajden (američki predsednik, Džozef) se nije bojao kontakata sa Rusijom. Zašto bi se plašili lideri EU“, kazao je predsednik Zeman u intervjuu za privatnu češku televiziju CNN Prima njuz.

Češki predsednik naglasio je da ljudi i države treba da razgovaraju jer kad ne razgovaraju mogu da izazovu podozrenje da imaju kompleks niže vrednosti i da se druge strane plaše.

Govoreći u intervjuu o aferi sa eksplozijom magacina municije u Vrbjeticama pre sedam godina kada su poginule dve osobe a štete se sanirale čitavih šest godina, za koju je Češka u aprilu osumnjičila dvojicu ruskih agenata vojne slžube GRU, češki predsednik prvi put je jasno rekao da uopšte ne isključuje da je ta optužba i verzija istrage tačna.

„Uopšte ne tvrdim da ta verzija sa ruskim agentima nije istina. Samo odbijam da je jedina“, kazao je Zeman.

U intervjuu je, međutim, naglasio da sve verzije treba da budu proverene i pozvao se ponovo na ministarku pravde Mariju Benešovu koja je u aprilu tvrdila za razliku od policije, vlade i čeških obaveštajnih službi da verzija u istrazi ima više, da bi i ona pre nedelju dana priznala da su ostale verzije odbačene i da je ostalo samo to da su umešani ruski agenti.

Optužbe da su magacine na jugu Češke u kojima je bila municija bugarskog trgovca oružjem digli u vazduh isti agenti koje Velika Britanija sumnjiči da su pokušali da otruju bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine u Velikoj Britaniji, izazvala je češko-ruski diplomatski rat, masovno uzajamno proterivanje diplomata a Rusija je Češku zajedno sa SAD na kraju stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Šef češke diplomatije Jakub Kulhanek kazao danas u intervjuu češkoj novinskoj agenciji ČTK da je za početak dijaloga sa Rusijom nužno da skine Češku sa crne liste neprijateljskih zemalja.

„Ne smatram da je zamislivo da nemamo odnose sa Rusijom. Odnosi bi trebalo da budu na temelju uzajamnog poštovanja i da budu pragmatični. Skidanje sa spiska neprijateljskih zemalja bi bio jedan od važnih uslova za obnavljanje ozbiljnih razgovora. Za Češku je stavljanje na spisak u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, rekao je šef češke diplomatije.

(Agencije)

Ostavite komentar