ZVANIČNA POSJETA: Vučić u Hilandaru za Badnji dan i Božić

0
240

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće na Badnji dan i Božić na Hilandaru, pišu Večernje novosti.

List na svom sajtu navodi da će to biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori u protekle dve decenije.

Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi, a po navodima Večernjih novosti planirano je da bude prisutan i na božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice.

Predviđen je i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će ga upoznati sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine.

Vatrom je tada zahvaćeno osam gradjevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhandjela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Izvori lista navode da je Vučić voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi radovi što pre bili privedeni kraju, a kako se u tekstu dodaje šef države nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

(Agencije)

Ostavite komentar