ЈEDINSTVEN STAV: Predstavnici Srpske neće učestvovati u radu institucija BiH (VIDEO)

0
765

Јedinstven stav na sastanku najviših zvaničnika i predsjednika svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske – odluka Valentina Incka se odbacuje, a visoki predstavnik nema legitimitet – poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Od sutra predstavnici Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama.

Sjednicu je sazvao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

– Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH – rekao je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

Lider PDP Branislav Borenović istakao je da se ova situacija može prevazići ako bude političke volje.

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka u Srpskoj pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Srpske braniti legitimitet Republike.

Darko Banjac predsjednik NPS naglasio je da se neće prihvatiti nikakve odluke i nametnuta rješenja.

Predsjednik SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, istakao je da je sretan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa.

Dragan Čavić predsjednik NDP-a naglasio je da se zakoni trebaju donositi u Parlamentima, a ne mimo izabranih zvaničnika.

Zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je zadovoljna što su svi lideri partija iz Srpske rekli ne odluci Valentina Incka.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(RTRS)

Ostavite komentar