“Kočićev zbor” uskoro na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

0
49

Manifestacija “Kočićev zbor” biće predložena za upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske. Time će Kočićeva zaostavština biti trjano sačuvana.

Služenjem liturgije u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, služenjem pomena narodnom tribunu i njegovom ocu Gerasimu, a potom uz bogat kulturno-umjetnički program, završen je 59.Kočićev zbor.

Odjeci Kočićevih riječi čuju se više od pola vijeka. Kroz njegova djela neraskidivom vezom povezani su jezik, ljudi i otadžbina.

Svake godine u Stričićima se odaje počast narodnom tribunu i piscu. Tako je bilo i ove godine.

Služenjem liturgije, polaganjem vijenaca na spomen ploču dato je do znanja da će Kočić i njegova djela vječno živjeti u srpskom narodu.

– Gradimo jedan jedinstveni kulturni prostor. Kočić je porijeklom odavde, ali je sahranjen u Aleji velikana i to nas veže kao jednu neraskidivu sponu – izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Rodna kuća Petra Kočića u Stričićima posebno je sjećanje na ovog pisca. Posjetili su je zvaničnici Srpske i Srbije, koji su naglasili da je Petar Kočić za 39 godina svog života utkao jednu ideju srpskom narodu koji i danas vapi za slobodom jer je nije ostvario u potpunosti.

– Na našoj svetovnoj crkvenoj zastavi stoji četiri S. Samo sloga srbina spasava. To je znao i Petar Kočić i to nam je poručio još prije 147 godina, dao nam je jasnu poruku da se držimo sloge – naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

– To je rezultat stremljenja, hrabrosti koje smo mi naslijedili, da čuvamo pismenost i hrabrost, i zato će Republika Srpska i Srbija uvijek tu biti – poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Poručeno je da samo jedinstven srpski narod može koračati sigurno u budućnost.

– Nama Srbima je ostavio jednu važnu stvar, zamolio nas je da nešto čuvamo uvijek i neraskidivo, a to je da čuvamo najveće vrijednosti života – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

A tradicija je i narodno zborovanje koje je nastavljeno nakon zvaničnog dijela manifestacije, i kojem se pridružio i predsjednik Srpske.

Kočićev zbor simbol je cijele Republike koji su posjetili brojni građani, a nije mali broj ni turista iz regiona. Mnogi su prešli hiljade kilometara, da bi se uvjerili u znanemitosti Kočićevog zbora.

Tradicionalno, održana je i borba bikova. U takmičarskom programu za nagradu “Јablan ” učestvovalo je oko 40 grla.

– Učestvovao sam sa tri bika, jedan je juče ispao, a dva se danas takmiče. Svako se nada pobjedi, vidjećemo – rekao je Radomir Škrbić.

Već od sutra institucije Srpske i Srbije kreću u pripreme za naredni jubilarni 60. “Kočićev zbor”. A sa ovogodišnjeg jasno je poručeno da bi Srbi svaki dan trebalo da žive onako kako je živio Kočić i njegovi savremenici – za slobodu i jedinstvo srpskog naroda.

Ostavite komentar