Još jedna prevara gradonačelnika: Grad naplaćuje parking iako nema zakonsko uporište – stanari ogorčeni

0
28

Na djelu je još jedna obmana građana od strane gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Ovaj put, gradonačelnik je prevario stanare banjalučkog naselja Centar 1.

Grad kažnjava stanare zgrada “Pentagon” ukoliko ne plate parking iako isti nije u vlasništvu Grada.

Zemljište na kojem grad Banjaluka u ovom naselju uredno naplaćuje dnevne karte, mjesečne, ali i kažnjava građane ne pripada Gradu nego ZЕV-ovima – tvrde mještani ovog naselja.

Stanari ovih zgrada kažu da je nedostatak parking mjesta u gradu ogroman problem i da se mnogi parkiraju na njihovom parkingu, jer ga grad vodi pod gradskim.

“Agonija naših stanara u Pentagon zgradama kreće od trenutka kada smo mi podnijeli zahtjev da se upravo ovdje napravi jedno igralište za djecu kako bi imala neke svoje zanimacije jer imamo dosta zelene površine i dolazimo do saznanja da mi ne možemo da dobijemo nikakvo sponzorstvo od strane Grada niti bilo kakvo igralište jer ovo nije javna površina. Tada se svi stanari pitaju ako nije javna površina kako je moguće da ovdje postoje parking satovi i da Grad naplaćuje stanarima i parkinge i mjesečne karte i kažnjava stanare jer nemaju gdje drugo da parkiraju ako ovo nije javna površina čija je ovo imovina”, istakla je Irena Joldžić, Član Savjeta MZ Centar 1.

Ona je istakla da su se stanari bezbroj puta obraćali Gradu da vide da li imaju posjed da je ovo parking u njihovom vlasništvu, ali da nikada nisu dobili ni pismen ni usmen odgovor.

“Mi smo onda u Geodetskoj upravi izvadili ovu parcelu i utvrdili smo da je ovo imovina Ministarstva odbrane SFRJ pa je prešlo na Ministarstvo odbrane BiH, a sada pripada ovo zemljište komplet na Republici Srpskoj. Obratili smo se Sekretarijatu koje pripada Ministarstvu prostornog uređenja gdje smo dobili podatak da jeste ovo vojna imovina, ova imovina u stvari pripada svim stanarima ovih Pentagon zgrada”, rekla je Joldžić.

Joldžić ističe da će stanari tražiti da se u roku sedam dana parking satovi uklone.

“Želimo da postavimo rampe, mi nemamo gdje da parkiramo jer ovdje vam se parkira svako. Ovo je navodno kao druga zona i svi se tu parkiraju”, ističe Joldžić.

Ona dodaje da im to stvara ogroman problem, ne samo zbog parkinga nego i što roditelji sa kolicima nemaju gdje da prolaze, kao ni osobe sa invaliditetom.

“Juče smo dobili potvrdu od Ministarstva da ovo ne pripada Gradu Banjaluci i da ovo nije javna površina i sad ovim putem pozivam i gradonačelnika da dođe i da se ovi satovi moraju ukloniti i svi stanari imaju pravo da traže povrat novca za stanarske plate koje su platili za godinu dana”, rekla je Joldžić.

Ona ističe da se stanari ovih, ali i drugih zgrada u Banjaluci, bore sa ovim problemom već četiri godine.

Tako je parking koji pripada zgradama u kojima žive stanari i koji bi trebao da bude besplatan, zahvaljujući gradonačelniku, postao naplatni parking.

(ATV)

Ostavite komentar