Princ Aleksandar pisao predsjedniku Srpske: Podrška gradnji spomenika kralju Petru Prvom

0
18

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem je podržao njegovu inicijativu za izgradnju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Banjaluci.

– Sa zadovoljstvom sam primio vijest o Vašoj inicijativi da podignete spomenik mom pradjedi, kralju Petru Prvom, u Banjaluci. Ovaj izuzetan čin predstavlja važan doprinos očuvanju naše zajedničke istorije i nasljeđa i u potpunosti podržavam Vaš napor u realizaciji ovog projekta, koji će doprinijeti da se ne zaborave veličina i požrtvovanost našeg velikog Kralja – naglasio je princ Aleksandar Karađorđević.

On je dalje naveo da se s velikim ponosom prisjeća da se kralj Petar Prvi, pod imenom Petar Mrkonjić, borio za oslobođenje srpskog naroda u Nevesinjskom ustanku.

– Kao vladar male, ali ponosne i neustrašive zemlje, kralj Petar Prvi je svojim djelima i svojom vizijom osvijetlio put narodu u najtežim istorijskim trenucima. Bio je pravi primer suverena u ustavnoj parlamentarnoj monarhiji, štiteći prava naroda, braneći slobodu i ustavnost i ostao upamćen kao osnivač demokratskih vrijednosti u Srbiji. Njegovo nasleđe je ugrađeno u temelje naše zemlje i na tome možemo biti iskreno zahvalni – istakao je princ Karađorđević.

On je ozrazio uvjerenje da će ovaj spomenik predstavljati ne samo izraz zahvalnosti kralju Petru Prvom, već i trajni simbol slobode, časti i zajedništva koje je on neumorno zastupao.

Ostavite komentar