Osveštani temelji crkve na Paprikovcu, Dodik donira 100.000 KM za izgradnju

0
14

U banjalučkom naselju Paprikovac osveštani su temelji crkve posvećene Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu. Osveštanju su, među brojnim vjernicima, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Novi hram biće izgrađen pored roditeljske kuće Iskra, neposredno uz Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Čin osveštanja hrama predvodio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Јefrem, uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Mitropolit Јefrem je rekao da je novi hram posvećen Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu, svetitelju koji se od najranije mladosti učio ljekarskoj vještini da bi mogao da pomaže ljudima.

On je istakao da je posao zdravstvenog radnika human i plemenit jer pomažu bolesnim ljudima i zaslužuju pažnju, te da kroz njihovu žrtvu oni koji su bolesni dobijaju utjehu.

– Sa druge strane, potrebno je njegovati i dušu u čovjeku, a kako se to radi najbolje zna Crkva – rekao je mitropolit Јefrem.

Dodik je rekao da će donirati 100.000 KM za izgradnju crkve, podsjećajući da će hram biti posvećen Svetom Pantelejmonu, koji je izučavao medicinu, a nakon toga se posvetio Crkvi i vjeri i nesumnjivo ostavio trag.

– Njemu posvećujemo ovaj hram baš u neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uz želju da pomogne svim ljudima kojima pomoć bude potrebna – rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je rekla da je danas veliki dan za naselje Paprikovac, Banjaluku, ali i UKC, izrazivši uvjerenje da će ovaj hram u blizini UKC-a služiti svojoj namjeni i biti na korist vjernom narodu.

– Zahvalnost ide našem sveštenstvu na čelu sa mitropolitom banjalučkim Јefremom, ali i rukovodstvu UKC-a, predvođenom direktorom Đajićem i svim ljudima koji su ovo prepoznali kao potrebu. Zahvalnost ide i svima koji će u budućnosti ovo prepoznati kao potrebu – rekla je Cvijanovićeva.

Kum temelja hrama je direktor UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je rekao da je važno da se srpski narod okuplja oko Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske i izrazio zadovoljstvo što je kum današnjeg osveštanja temelja Crkve Svetog velikomučenika i iscjelitelja Pantelejmona.

Ostavite komentar