Kako preživjeti ponedjeljak?

0
109

Ponedjeljak – taj vječiti arhineprijatelj radnog naroda! Kada bi ponedjeljak bio šala, izlazio bi iz usta Jelene Trivić. Ponedjeljak je lanac na biciklu koji spada svake dvije minute.

Ponedjeljak je … Kristijan Šmit.

Znate ono kad alarm zazvoni u šest ujutro i sve što želite je da vas neko teleportuje nazad u subotu? E, to je čarolija ponedjeljka. Zašto je baš ponedjeljak dan kad se svi osjećamo kao da smo upali u crnu rupu stresa i nervoze?

Moramo priznati da ponedjeljak nosi teret svih naših vikend užitaka. Nakon dva dana ljenčarenja, jela po volji i spavanja do kasno, nagli povratak u realnost može biti šok za organizam. Taj famozni “Monday blues” nije mit – naše tijelo se buni protiv rutine, tražeći još malo vikend slobode.

Tu je i pritisak očekivanja. U ponedjeljak se često osjećamo kao da moramo nadoknaditi sve što nismo uradili prošle sedmice. Svi ti nepročitani mejlovi, neodgovoreni pozivi i beskrajni zadaci čekaju na nas kao iritantni glas Nebojše Vukanovića, koji dopire iza zgrade Skupštine, dok radi 26389292. lajv.

Nije čudo što se osjećamo preplavljeno.

A onda tu su i kolege. Svi dolaze sa vikend pričama, a vi jedva držite oči otvorene. Pokušavate da se fokusirate na rad dok slušate o nečijem epskom planinarenju ili maratonskoj seriji na Netflixu. Nije lako ostati motivisan kad sve što želite je da se vratite u krevet.

I naravno, tu je i taj univerzalni osjećaj zajedništva – svi mrze ponedjeljak. Postoji neka utjeha u zajedničkoj nesreći, zar ne? Dok svi mi kukamo o tome kako je ponedjeljak grozan, zapravo se povezujemo. To je kao mali, ritual koji nas sve ujedinjuje.

Ali, ponedjeljak ima i svojih čari! To je novi početak, prilika da započnemo sve ispočetka. Ako se uspijemo izboriti sa stresom, možemo ga pretvoriti u dan za postizanje ciljeva i planiranje uspješne sedmice.

Pa, sljedeći put kad vas ponedjeljak dočeka raširenih ruku, sjetite se da niste sami u toj borbi. I ko zna – možda jednog dana ponedjeljak postane vaš omiljeni dan… Ili ipak ne… Ali, hajde da ga preživimo zajedno!💪

Ostavite komentar