Alija kao ideja vodilja

0
196

Kristijan Šmit je, ma kako to apsurdno zvučalo i ma kako on to nije ni pomislio da će da se dogodi, niti je uopšte važno šta on kaže, probudio uljuljkano u svoje laži sarajevsku čaršiju. Za njih on je izjednačio Aliju Izetbegovića i generala Ratka Mladića.

I javnost u Republici Srpskoj bi trebalo da se uvrijedi, ali mi ne pridajemo važnosti riječima njemačkog turiste, koji je već davno trebalo da bude izbačen iz ove vještačke države, koja nosi naziv BiH.

Oglasila se srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović :

“Nema mira, ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija”, napisala je na Instagramu Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

“Miroljubivi citat iz miroljubive Islamske deklaracije koju je napisao, da parafraziram OHR, čuveni mirotvorac i spasitelj ljudskih života Alija Izetbegović. Isti onaj koji je rekao da će žrtvovati mir za suverenu BiH, što je nedugo zatim i uradio, na žalost i na štetu svih naroda u BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Nije prećutao reagovanja iz Federacije ni predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da svako normalan razumije zašto srpski narod ne može i neće da živi s onima koji promovišu politiku zla koju je širio Izetbegović, a koju oni i danas vode. Dodik kaže da Izetbegović može da bude “otac nacije” samo za muslimane.

“On nije ni u čemu uspio, osim što je podijelio BiH, a onda pokušao da bude ujedinitelj. Kristijan Šmit se silio nad Republikom Srpskom, a sad je povrijedio i njihovu sujetu. To je lažni okvir u kojem žele da ga naprave svecom. Izetbegović je bio i pripadnik Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu, dakle zločinac i u to vrijeme. Kasnije je u Jugoslaviji robijao zbog radikalnog stava “mladih muslimana”. U FBiH i danas promovišu tu ideologiju, svi, bez obzira da li pripadaju SDP-u, ili SDA, ili je Stranka za BiH. Pokušavaju raznim trikovima da nešto ušićare”,  navodi Dodik.

I stvarno, da li je vrijeme da se više pažnje usmjeri na Islamsku deklaraciju, koju je pisao Alija Izetbegović?

Ovo dijelo Alije Izetbegovića jeste kamen temeljac islamizma u BiH. Objavljeno je dva puta: 1970. i 1990. godine. Prema Miroljubu Jevtiću ona predstavlja sublimisani politički program iz kog se jasno vidi sve ono za šta se Izetbegović zalaže.

“On je u ovom djelu iskazao sve ono što se o Islamu dobro zna, tj. da on nije obična vjera, već kompletan ideološki pristup prirodi, društvu i mišljenju. Zato se akcija Alije Izetbegovića pokazuje kao prva značajna ideološka priprema za stvaranje modernog političkog pokreta u BiH zasnovanog na Islamu, na sličan način kako se to radilo u čitavom islamskom svijetu, koji se odlikuje radikalizacijom islama ili, drugačijim jezikom rečeno, njegovom naglašenom politizacijom.”

Deklaracija poziva na uspostavljanje islamskog poretka. Alija Izetbegović taj poredak definiše na slijedeći način:

“Najkraća definicija islamskog poretka definira ga kao jedinstvo vjere i zakona, odgoja i sile, ideala i interesa, duhovne zajednice i države, dobrovoljnosti i prisile. Kao sinteza ovih komponenata, islamski poredak ima dvije temeljne pretpostavke: islamsko društvo i islamska vlast. Prva je sadržina a druga forma islamskog poretka. Islamsko društvo bez islamske vlasti je nedovršeno i nemoćno; islamska vlast bez islamskog društva je ili utopija ili nasilje.”

Dakle, nema nikakve sumnje, zaključuje Jevtić, da je Izetbegović svojom teorijskom djelatnošću udario temelje za stvaranje islamske države.

Takva država ne bi bila sekularna i zasnovana na principima demokratije već na principima Islama koji ne poznaje ideju razdvojenosti vjere i države

Sa druge strane Izetbegović je bio svjestan da muslimani ne predstavljaju većinu u BiH i da brojni faktori u SFRJ i inostranstvu nisu oduševljeni idejom islamske republike. Zato on i kaže: “Islamski poredak može se ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva.”

Izetbegović je svjestan da se ideal islamske države mora prilagoditi realnosti. Zbog toga je SDA od svog nastanka sebe prikazivala javnosti kao sekularnu, građansku opciju koja propagira ideju bošnjaštva bez obzira na vjersko opredjeljenje pripadnika novokomponovane nacije, kako bi na taj način stekla, u jednoj sekularnoj sredini, što više pristalica za nezavisnost BiH.

Danas, upravo ovo, rade svi pripadnici tzv. građanske opcije političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Oni slijepo slijede politiku Alije Izetbegovića, koju su prije njih, isto tako slijepo, slijedili nasljednici stranke koju je osnovao.

“Moram da kažem da nema nikakve razlike između onoga što je radila Bisera Turković i onoga što sada radi Dino Konaković. To je ideologija “svi moji zločinci su junaci”, a onda pričaju kako su Karadžić, Mladić presuđeni ratni zločinci. To jesu činjenice, ali istorijski gledano je činjenica da je Izetbegović bio vođa muslimanskog naroda, a Karadžić srpskog naroda u ratnom periodu”, objašnjava Dodik.

Zato i jeste sumnjiva svaka priča koja propagira “građansku BiH”. Ona je nemoguća, kao što je ideja ove države neodrživa. Stvaranje “mini Jugoslavije” na ruševinama “velike Jugoslavije” je kukavičje jaje za srpski narod. Zato i ne čudi orkestrirani napad na obrazovni sistem Republike Srpske ili bilo što što bar milimetar odstupa od njihove “istine”. I neće se promijeniti takav stav nikada. Islamska deklaracija je ideja vodilja političkom Sarajevu. Zato treba da se dijeli svakom Srbinu, a pogotovo onima koji su već nasjeli na ideje o jednom društvu, građanskom, ma kako ih Sarajevo privlačilo. Zato i idu zahtjevi za ukidanjem entitetskog veta i sl. 50% +1 glas je formula koju Sarajevo priželjkuje. A onda ide stvaranje islamske države, jer Alija je vidio muslimane u jednoj državi cijelog islamskog svijeta, u kojoj će vladati islamski zakoni, bez sekularnog pristupa.

 

Ostavite komentar