MANDATAR: Skupštinska većina u Crnoj Gori dostavila Đukanoviću potpise za Lekića

0
240

Poslanici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore dostavili su danas potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za budućeg mandatara za sastav nove vlade, rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Mandić je u pismu upućenom Đukanoviću naveo da su nedavno u Skupštini Crne Gore usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, koje su stupile na snagu.

On je pojasnio da su se time stvorile pretpostavke da predsjednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za određivanje mandatara za sastav nove vlade, te ga pozvao da u skladu sa ovim zakonskim rešenjem pozove na razgovor predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

“Kao što je poznato ukupnoj javnosti, u Skupštini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika. Takođe, činjenica je da gospodin Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore”, naveo je Mandić.

On je istakao da Skupština Crne Gore, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju.

“Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima”, dodao je Mandić.

On je podsjetio da je na proljeće rok za održavanje predsjedničkih izbora i da je neophodno postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo povjerenje između svih učesnika izbornog procesa.

Mandić je napomenuo da je pored zakonskih projekata gdje su za donošenje neophodne dvije trećine poslanika, postoje zakoni koji treba, bez obzira na većinu koja ih donosi, da budu plod najšireg dogovora svih u parlamentu, poput Zakon o biračkim spiskovima i Zakon o registru prebivališta i boravišta.

“Ova dva zakona su važna za realizaciju predsjedničkih, ali i parlamentarnih izbora. Napominjemo da su problemi sa ova dva zakona proizveli posledicu višemjesečnog ponavljanja izbora u opštini Šavnik”, naveo je Mandić

On je istakao da da su otvoreni za razgovore po svim navedenim pitanjima, uključujući i problem koji je nastao u procesu konstituisanja novih lokalnih vlasti u Podgorici i Pljevljima.

(Nezavisne)

Ostavite komentar