Dodik: Sarajevo je lider rusofobije na Balkanu

0
28

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Sarajevo lider rusofobije na Balkanu.

Dodik je rekao za rusku “Izvestiju” da Republika Srpska nije uspjela da se dogovori sa Sarajevom o izgradnji gasovoda iz Srbije i povećanju uvoza ruskog gasa “Turskim tokom”.

Prema njegovim riječima, sarajevske vlasti zauzimaju antiruski stav, u takvim projektima uvijek vide prijetnju, pa Republika Srpska traži nove opcije za izgradnju gasovoda sa teritorije Srbije do Banjaluke.

– Sarajevo je lider rusofobije na Balkanu. Oni ne propuštaju nijednu priliku da se izjasne protiv Rusije i zajedničkih projekata – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska okružena zemljama NATO-a i EU, koje se takođe protive Moskvi, što znači da su i protiv Banjaluke.

Dodik je istakao da, zahvaljujući stavu Republike Srpske, protiv Moskve nisu uvedene sankcije na nivou cijele BiH.

Očekujemo rusku delegaciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska očekuje da primi zvaničnu delegaciju Ruske Federacije po završetku prve faze izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci.

– U Banjaluci gradimo rusko-srpsku crkvu, pravoslavni hram koji je replika crkve u Kremlju. Ovaj hram će postati i kulturna baština, gdje će moći da se održavaju izložbe, književne večeri i drugi kulturni događaji. Sada završavamo prvu fazu izgradnje i zaista se nadamo da ćemo po njenom završetku moći da primimo zvaničnu delegaciju iz Rusije – rekao je Dodik za rusku “Izvestiju”.

Predsjednik Srpske je dodao da Republika veoma cijeni saradnju sa ruskim partnerima, kao i svaku priliku za razmjenu iskustava.

On je izrazio zahvalnost za poziciju Moskve u Savjetu bezbjednosti UN i za zaštitu međunarodne bezbjednosti.

Ostavite komentar