Zašto je Sarajevo odabrano za domaćina Svjetskog ujgurskog kongresa, kojeg Peking optužuje za terorizam i separatizam?

0
23

Uz oštro protivljenje kineske ambasade, u Sarajevu je održan takozvani “Svjetski ujgurski kongres”, na kojem je ova organizacija kineskih muslimana izabrala novo rukovodstvo. Organizovana je i konferencija sa provokativnim nazivom “Od bosanskog do ujgurskog genocida – naučene lekcije”.

I dok zvaničnici Kine ujgurski kongres deklarišu kao antikinesku organizaciju koja podstiče na nasilne terorističke i separatističke aktivnosti, s pravom se postavlja pitanje – zašto baš Sarajevo i BiH!?

Čim negdje na zemljinoj kugli, pojedinac ili grupa samoinicijativno “proglasi” genocid nad muslimanima i “poigra” se s tim krivično-pravnim pojmom, Sarajevo akterima velikodušno raširi ruke.

Više nego ranije “multi” Sarajevo – koje je rastjeralo Srbe i Hrvate, gradske kapije “otvorilo” je Turcima, Saudijcima, Irancima, Emiraćanima…a od sada i Ujgurima.

Sakupili su se Ujguri iz svih dijelova svijeta u “multi” gradu, kao svjetski policajci u borbi za prava vjere i Muslimana, koja su im kažu u Kini ugrožena.

Toliko da su odmah proglasili “genocid”, iako takvu kvalifikaciju nisu izrekle čak ni selektivno “baždarene” Ujedinjene nacije.

– Izbor Bosne i Hercegovine da bude domaćin našeg skupa bio je simboličan. Došli smo ovdje u julu da se susretnemo sa lokalnim donosiocima odluka, sa različitim ljudima da vidimo da li je ovo izvodljivo i vidite da jeste – kazala je Zumreta Arkin, direktorka Svjetskog ujgurskog kongresa.

Јulsku “dozvolu” za okupljanje Ujgura u “multi” Sarajevu, umjesto tronacionalnih zajedničkih institucija, “dalo” je Vijeće bošnjačkih intelektualaca i njihov generalni sekretar Emir Zlatar.

Podršku je pružio Sejfudin Hodžić, savjetnik Kemala Ademovića, člana Kolegijuma Doma naroda BiH.

I ništa neobično za sarajevsku samovolju, da Ademovićev partijski šef na čelu MIP-a – Elmedin Konaković, ne tvrdi kako o pripremi ujgurskog kongresa usred Sarajeva baš ništa ne zna. I licemjerno se Kineskoj ambasadi u Sarajevu, pravda.

– Ministarstvo inostranih poslova koristi priliku da Ambasadi Narodne Republike Kine ponovi stav BiH da priznaje Vladu Narodne Republike kao jedinu legitimnu vladu Kine i poštuje politiku jedne Kine – stoji u odgovoru Ministarstva inostranih poslova BiH.

Politiku jedinstvene Kine, njen suverenitet i teritorijalni integritet, međutim, ne poštuje takozvani Ujgurski kongres koji je Sarajevo velikodušno ugostilo.

– Takozvani Svjetski ujgurski kongres je potpuno antikineska separatistička organizacija koj već dugo smišlja glasine i laži u vezi sa pokrajinom Sinđan, podstiče na nasilne terorističke i separatističke aktivnosti i neraskidivo je povezan sa terorističim organizacijama. Pitanja vezana za Sinđan su kineska unutrašnja pitanja. Oštro se protivimo bilo kome ili bilo kojoj sili koja napada i blati Kinu pod maskom borbe za slobodu religije ili poštovanja ljudskih prava – rekao je Mjao Dake, otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH.

Upozoravao je Mjao Dake da se među članovima navodnog kongresa nalaze i teroristi iz “Turkistanske islamske partije” koje potražuje Interpol.

Da li su i oni u Sarajevu boravili, nije poznato, ali jeste da je više od 5.000 Ujgura ratovalo u Siriji na strani terorističke Islamske države.

Da su hapšeni u Avganistanu i tamničeni u Gvantanamu, da i ovih dana ujgurski “borci” za otcjepljenje kineske pokrajine Sinđan organizuju rušilačke demonstracije po pokrajini.

Samo u jednom danu, 5. jula ubijeno je skoro 200 – uglavnom nemuslimana.

Istovremeno dok su iz središta pokrajine – najvećeg grada Urumćija i tamošnjeg Islamskog instituta stizale potvrde o poštovanju religijskih prava, svih koji poštuju kinesku vlast.

– Ovaj Institut je primjer. Prava muslimana i prava naših vjernika se u potpunosti poštuju – ističe Abud Rakev Tumuniaz, predsjednik Islamskog instituta u Sinđanu.

I umjesto da Sarajevo, rukovodstvu Kine prepusti rješavanje unutrašnjih problema, po ko zna koji put se provokativno svrstalo.

Dok kroz investicije, grabi kineske milijarde bez kojih ni šest decenija staru tramvajsku prugu kroz grad nije moglo da rekonstruiše, vlastima rastuće svjetske ekonomske sile, prst u oko gura.

– Podržavajući Ujgure, podržavate separatizam u jednoj velikoj ekonomskoj, političkoj i isto tako vojnoj sili kao što je Kina. Kada imate u vidu ko im je sponzor i gdje DOKUN I sad živi, a živi u SAD, inače je njemački državljanin, onda stvari postaju razumljive. Kao što sam rekao, Ujguri su jedna poluga kojima se vrši pritisak na Kinu zajedno kao i čitava priač oko Tajvana i Tibeta. Dakle, nastoji se narušiti politika jedne Kine – rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ilsa Dokun, bivši predsjednik takozvanog Svjetskog ujgurskog kongresa, kojeg pominje Ćeranić, samo dan prije spornog skupa u Sarajevu, jasno je poručio da Kongres nepokolebljivo podržava sve odluke vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Pa i u sukobu Izraela i Palestine, gdje su se po američkom diktatu, olako odrekli prava muslimana iz pojasa Gaze.

Priznao je i da je cilj – nezavisni “istočni Turkestan”, kako kinesku pokrajinu Sinđan već pokušavaju da preimenuju.

Istovremeno, u BiH sve češći su napadi na Kinu medija pod patronatom zapadnih ambasada i službi kojima se pokušava naštetiti razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Ko god da posljednju sarajevsku “kašu” kuva, mogli bi je “pokusati” građani male, a trusne BiH jer bošnjačko rukovodstvo nikako da shvati da u obračunu velikih uvijek i najviše stradaju mali.

RTRS

Ostavite komentar