Izraelska državna kompanija IAI u Banjaluci otvorila akademiju za sajber bezbjednost

0
130

Israel Aerospace Industries (IAI) svečano je otvorio Cyber akademiju u Banjaluci.

Ova inicijativa na Zapadnom Balkanu ima za cilj opremiti učesnike potrebnim vještinama za prepoznavanje i učinkovito rješavanje različitih prijetnji u oblasti sajber sigurnosti. Akademija će takođe biti usredotočena na poboljšanje rukovođenja krizama u oblasti sajber tehnologija. Ovaj poduhvat usklađen je sa strategijom Republike Srpske za jačanje sajber sigurnosti putem globalnih partnerstava, tehnološkog napretka, poboljšanja infrastrukture i naučnih istraživanja.

Sajber divizija IAI-a, koja je poznata po izvrsnosti u razvijanju inovativnih rješenja, kombinuje najnovije sajber tehnologije i IP sa ekspertizom integracije sistema u raznim ključnim sektorima. IAI razvija sofisticirana rješenja za sajber sigurnost, uključujući uspostavljanje nacionalnih Sajber centara za rano upozoravanje, mjere sajber sigurnosti za osnovne sistee i zaštitna rješenja za kritičnu infrastrukturu u domenama kao što su energija, vazduhoplovstvo, pomorstvo i pametna mobilnost.

Amir Gross Kabiri, predsjednik Privredne komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini, istakao je rastuću i evoluirajuću prirodu prijetnji u oblasti sajber sigurnosti.

”IAI Cyber akademija u Banjaluci namjerava postaviti čvrste temelje znanja potrebnog za suočavanje s izazovima cyber sigurnosti. To uključuje poboljšanje sigurnosti za infrastrukturu na nacionalnom nivou, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, kao i zaštitu ključnih energetskih infrastruktura. Štoviše, akademija će promovirati sposobnosti sprovođenja zakona i kapacitete unutarnje obrane, koristeći bogato izraelsko znaje i postignuća u rješenjima sajber sigurnosti, dodatno jačajući bilateralne odnose između Izraela i Republike Srpske”.

Nj.E. gđa Galit Peleg, ambasador Države Izrael u Bosni i Hercegovini istakla je posvećenost Izraela u dijeljenju svojih znanja i stručnosti.

”Utemeljitelji Izraela donijeli su odluku još od ranih dana uspostave naše države da znanje koje steknemo dijelimo s našim prijateljima i da damo svoj doprinos cijelom svijetu. To činimo gotovo osam decenija u energetici, bezbjednost hrane, medicini te i u mnogim drugim oblastima. A danas su to nove i moderne tehnologije. Zadovoljstvo je utoliko veće kada imamo priliku podijeliti znanje s velikim prijateljem kakav je Republika Srpska”, prenosi bljesak.info.

Ostavite komentar