“Alumina”: Matić upriličio susret s dobrovoljnim davaocima krvi

0
417

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” iz Zvornika Mile Matić danas je, povodom 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krv, primio trojicu radnika kompanije koji su ukupno 324 puta darovali krv, te im uručio prigodne poklone.

Na prijemu su bili Dobrivoje Ikonić koji je dobrovoljno darovao krv 117 puta, Sredo Miličić 106 i Mile Blagojević 101 put.

Matić je rekao novinarima da je organizovao prijem za ove heroje mira i dobrotvore, istakavši da je potrebno ovaj humanitarni rad i administrativno regulisati, jer je procjena da u kompaniji ima oko 400 aktivnih i pasivnih davalaca krvi.

Ističući da od davanja krvi kojom se spašavaju životi nema ništa humanije, Matić je rekao da ovaj trend dobrovoljnog davanja krvi treba, koliko je moguće, afirmisati na način da se postignu željeni humani ciljevi.

“Ovi ljudi, naravno i drugi koji nisu trenutno prisutni, najbolji su primjer humanosti i svima njima čestitam Svjetski dan doborovljnog davanja krvi”, rekao je Matić.

Ikonić je rekao da je prvi put darovao krv 1983. godine u Kninu na služenju vojnog roka, nakon čega je u narednih nekoliko godina darovao krv tri do četiri puta i nastavio redovno da učestvuje u takvim akcijama.

On je istakao da sada ne može zamisliti život bez davanja krvi i izrazio nadu da je na taj način spasio mnoge živote.

Napominjući da je i njegov sin, koji radi u “Alumini”, do sada 29 puta darovao krv, Ikonić je naveo da su ukupno darovali 146 doza krvi.

Zahvalivši Matiću na prijemu, Ikonić je rekao da je to jedan od vidova da kompanija cijeni humane ljude i daje im podstrek da nastave ovim humanim putem.

Miličić je naveo da je prvi put darovao krv u Ohridu 1989. godine na služenju vojnog roka u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, te istakao da su njegovim primjerom pošli sin i kćerka.

Blagojević je naglasio da je dobrovoljnim davanjem krvi stekao više od 200 istinskih prijetelja iz više mjesta, te zahvalio Matiću na organizovanom prijemu, što je, kako je rekao, dokaz da su ovi humani ljudi cijenjeni i da se o njima vodi računa.

On je naveo da je prvi put darovao krv 1985. godine u Travniku i da je redovno nastavio da učestvuje u ovom akcijama nakon neke saobraćajne nezgode u Zvorniku u kojoj je bilo povrijeđenih.

“Učesnici saobraćajne nezgode su na svu sreću preživjeili i to me je motivisalo da redovno dajem krv”, rekao je Blagojević.

Prema podacima Službe za odnose s javnošću u kompaniji “Alumina”, radnici dobrovoljni davaoci krvi godišnje daruju više od 150 doza krvi.

Ostavite komentar