ALUZIJE: Medvedev kritikovao premijera Jermenije jer “koketira sa NATO-om”

0
119

Zamenik predsednika ruskog Veća bezbednosti Dmitrij Medvedev je danas na svom Telegram kanalu imao misterioznu objavu, piše Fontanka. Nije poznato da li je objava povezana s pogoršanjem situacije u Nagorno-Karabahu.

Podsetimo, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas početak “antiterorističkih mera” u Nagorno-Karabahu.

– Jednom mi je jedan moj kolega iz bratske zemlje rekao: “Pa ja sam ti stranac, nećeš me primiti”. Odgovorio sam što sam morao: “Nećemo suditi po biografiji, nego po delima”. Zatim je izgubio rat, ali je na čudan način sačuvao poziciju. Odlučio je da okrivi Rusiju za svoj mediokritetski poraz – napisao je Medvedev.

– Tada se odrekao dela teritorije svoje zemlje. Onda je odlučio da koketira s NATO-om, a njegova supruga je prkosno otišla kod naših neprijateljima s kolačićima. Pogodite kakva ga sudbina čeka – nastavio je.

Jermenija je bila ruska saveznica, ali odnosi između dve zemlje su se u poslednje vreme pogoršali.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan se u nedavnom intervjuu italijanskim novinama požalio kako Rusija nije uspela da zaštiti Jermeniju od kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. Potom je Jermenija pre dve nedelje saopštila kako će biti domaćin zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama, što je naljutilo Ruse.

Moskva je nakon toga pozvala na razgovor jermenskog ambasadora kako bi mu izrazila “oštar” protest zbog niza “neprijateljskih koraka jermenske vlade”. Rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je kao te korake navelo odluke Jerevana da pristupi Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), da bude domaćin vojnih vežbi s SAD i da supruga jermenskog premijera poseti Ukrajinu kako bi dostavila humanitarnu pomoć.

(Agencije)

Ostavite komentar