AMBASADOR SAD U PRIŠTINI: Impresioniran sam izbornom pobjedom Albina Kurtija

0
284

Ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da je impresioniran rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i da se nada je Kosovo ušlo u talas gde neće biti toliko prevremenih izbora.

„Činilo se da su slobodni, pošteni, sigurno na siguran i profesionalan način. Naravno da su neke istrage u toku i uvek ima lekcija koje se mogu naučiti. Albina Kurtija i Vjosu Osmani već dobro poznajem i mislim da je jasno da na Kosovu postoji velika želja da im se pruži prilika da formiraju vladu i vode državu, mislim da imaju viziju i energiju i to je vrlo uzbudljivo vreme za Kosovo“, kazao je on za TV7.

Zamoljen da prokomentariše izjavu Kurtia da mu je dijalog sa Srbijom na sedmom mestu, Kosnet je rekao da misli da njegova vlada pozdravlja priliku da ima odnose saradnje i partnerstva sa vladom Kosova.

„Administracija Bajdena je to vrlo jasno dala do znanja, ne govorimo samo o Kosovu, već o svim našim partnerima za koje želimo da imamo odnose s poštovanjem i saradnju. Mnogi prioriteti o kojima govori gospodin Kurti, borba protiv korupcije, izgradnja vladavine zakona, stvaranje ekonomskih prilika, to su prioriteti moje vlade, u koju su Sjedinjene države uložile velika sredstva tokom poslednjih 20 godina. U to nema sumnje“, kaže on.

Međutim ambasador dodaje da kada Kurti kaže, u redu, dijalog, spoljna politika, ostavićemo to malo niže – „moje iskustvo je da svet ne čeka“.

„To je malo teško izvesti, pa ne bih ulazio previše u detalje po ovom pitanju“, kazao je Kosnet.

„Dakle, ako pogledamo široku stratešku sliku, mislim da se osnovni ciljevi Sjedinjenih država prema Kosovu i Balkanu ne razlikuju toliko od jedne administracije do druge. Šta mi želimo? Želimo mir u regionu, želimo napredak, želimo vladavinu zakona. Ove osnovne stvari se ne menjaju. Naš opšti cilj je da vidimo kako Kosovo postaje samozadovoljnije i da budemo iskreni, da postane ravnopravniji partneri za zemlje u regionu, kao i za Sjedinjene Američke Države“, kazao je američki diplomata i dodao da kada su u pitanju specifičnosti „još uvek se izrađuju konkretne tačke kako će izgledati naša politika. Stoga ne želim da nagađam“.

Upitan o idejama o velikoj Albaniji i Srbiji, Kosnet je rekao da vizija Sjedinjenih Država za Balkan nije Velika Albanija i Velika Srbija.

Bela kuća i Državni sekretarijat imaju izaslanika za Balkan, to je Metju Palmer, kazao je Kosnet upitan o mogućnosti da nova administracija imenuje specijalnog izaslanika za pitanja dijaloga Kosovo Srbija.

„Još uvek ne znamo da li će Bela kuća imenovati specijalnog predsedničkog izaslanika za region. O ovome je pitan i sekretar Blinken o ovome i on je rekao da proučava stvar“, kazao je on.

(Agencije)

Ostavite komentar