BANJAC: Osnivam novu stranku

0
256

Darko Banjac, bivši generalni sekretar Demokratskog narodnog saveza (DNS), osniva novu stranku.

On je za Nezavisne potvrdio da još nije odlučio koji će biti naziv stranke.

“Formiram novu političku partiju. Ne znam još naziv, moram sjesti s ljudima, dogovoriti se. U naredna tri-četiri dana biće sastanci s ozbiljnim ljudima, pa ću s njima razgovarati o tome u kom smjeru će se ići i kako. I, ako se odlučim za novu političku partiju, a to je 99 odsto, vidjećemo kako će se zvati”, rekao je Banjac.

Banjac je rekao da će većina članova njegove stranke biti njegove dojučerašnje stranačke kolege.

“Ne znam još ko, vidjeću. Nezahvalno je o tome govoriti, dok ne obavim sve potrebne razgovore. Za sedam dana ću znati”, rekao je Banjac.

Moguće je da će se u novoj stranci Banjcu pridružiti Diko Cvjetinović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je podnio ostavku na sve funkcije i članstvo u DNS-u.

“Biću nezavisni poslanik. Nisam još ni sa kim razgovarao. U narednom periodu ćemo vidjeti. Sa Darkom Banjcem svakodnevno razgovaram. On je moj prijatelj”, rekao je Cvjetinović za “Nezavisne”.

Na pitanje vidi li se u budućnoj stranci koju osniva Banjac, Cvjetinović odgovara: “Neka vrijeme pokaže”.

Predsjedništvo DNS-a isključilo je iz ove stranke Đorđa Popovića, inače ministra saobraćaja i veza RS, te Ognjena Tadića i Diku Cvjetinovića, dok su raspušteni Gradski odbor DNS-a Bijeljina i Opštinski odbor DNS-a Kozarska Dubica.

Predsjedništvo DNS-a je, takođe prekjuče, konstatovalo neopozivu ostavku Banjca sa svih funkcija u stranci i istupanje iz članstva.

Podsjetimo, Banjac je u utorak podnio neopozivu ostavku na stranačku dužnost generalnog sekretara u DNS-u i istupio iz članstva, a ta stranka je, u istom danu, prešla u opoziciju u Narodnoj skupštini Srpske (NS RS), te najavila da će opoziciono djelovati i u parlamentu BiH.

Time su nastavljeni potresi u ovoj stranci, koji su se desili i dan ranije, kada je lider DNS-a Nenad Nešić smijenio četvoricu potpredsjednika – Marka Aćića, Đorđa Popovića, Dragomira Jovičića te Ognjena Tadića.

Na danas završenoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dvojica poslanika DNS-a pridružila su se u glasanju za rebalans budžeta RS vladajućoj većini, nakon što je DNS kao poslanički klub u utorak zvanično napustio koaliciju oko SNSD-a.

U pitanju su upravo Darko Banjac i Diko Cvjetinović. Time se iskristalisala nova skupštinska većina, koju će činiti 47 poslanika, odnosno SNSD, US, NDP, SP, Demos i nekoliko nezavisnih poslanika. Poslanici SPS-a Gorana Selaka nisu ni prisustvovali sjednici.

(Nezavisne)

Ostavite komentar