BAVARAC SA POSLOVIMA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Nova afera trese vladajući blok u Njemačkoj

0
182

Poslanik Tobijas Ceh napustio je Bundestag jer je otkriveno da je uzimao novac od makedonske VMRO i istovremeno podržavao Nikolu Gruevskog. To je nova afera koja trese nemačke Demohrišćane.

Poslanik bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Tobijas Ceh vratio je mandat nakon otkrića da je politički pomagao bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i njegovu partiju VMRO, a istovremeno iz Skoplja uzimao novac za usluge svoje PR firme.

To je nova bomba koja preti da razori prednost koju nemački Demohrišćani imaju u istraživanjima javnog mnjenja pred savezne izbore u septembru.

Otkriće dolazi nakon velike afere zbog „posredničkih“ poslova u nabavci medicinskih maski koji su nekim Cehovim kolegama doneli stotine hiljada evra usred epidemije.

Ceh je u četvrtak poslao stranačkim drugovima SMS u kojem piše da vraća mandat poslanika i prestaje da obavlja stranačke funkcije „radi zaštite svoje porodice i kako bi sprečio štetu po stranku kroz moguće paušalne osude unapred“.

No kako stvari stoje, Ceh nije baš niotkuda rešio da podnese ostavku.

Reporterska ekipa magazina Špigel mu je bila za petama.

U međuvremenu je objavljeno istraživanje tog hamburškog nedeljnika prema kojem je firma bavarskog političara 2016. godine dobila „oko pedeset hiljada evra“ na ime PR-usluga za VMRO.

Govorio na mitingu u Skoplju

Ceh je u odgovorima Špigelu priznao da je pružao usluge „strateškog savetovanja“ stranci VMRO, ali da je tu delatnost „u svakom trenutku striktno odvajao“ od poslaničkog mandata.

No Ceh je preko svoje tadašnje firme (Scaliger Strategy Consulting) uzeo novac od VMRO, a istovremeno je kao nemački poslanik bio aktivan u podršci bivšem makedonskom premijeru.

Ceh je govorio na jednom mitingu u Skoplju: „Moje dame i gospodo, ako glasate za ovu stranku, ako opet izaberete Nikolu Gruevskog, onda birate put budućnosti za Makedoniju!“, rekao je sa bine.

Kao predstavnik CSU u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Ceh se često viđao sa Gruevskim.

Postoji sumnja da mu je obezbedio sastanke sa vodećim nemačkim političarima, recimo današnjim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom koji je tada bio šef CSU.

U to vreme je Gruevski već bio duboko u problemu – opozicija koju je predvodio današnji premijer Zoran Zaev uveliko je objavljivala snimke razgovora koje su makedonske službe nezakonito prisluškivale.

Javila se i sumnja da je vlast upetljana u jedno ubistvo. Ceh tvrdi da za to nije znao u vreme savetničkog angažmana za VMRO. O svemu je tobože kasnije čuo iz medija.

Gruevski je u Severnoj Makedoniji u dva odvojena procesa osuđen na ukupno tri i po godine zatvora, ali se u odsustvu nastavljaju i druga suđenja.

Pod čudnim okolnostima, Gruevski je 2018. pobegao u Mađarsku gde uživa politički azil.

Ipak, poslanicima Bundestaga nije zabranjeno da se bave i drugim poslom dok im traje mandat, pa čak ni da uzimaju novac od tipova poput Gruevskog.

Ali je ilegalno ili makar vrlo etički upitno kad nastane utisak da uzimaju novac prodajući svoj politički uticaj.

Sad je malo nezgodno

„Smatram da je sa pravne strane sve čisto. Ali politički ovako ne sme da se ponaša“, poručio je Ceh stranačkim drugovima iz bavarske CSU.

Iz današnje perspektive i u svetlu „aktuelne debate“, dodao je Ceh, te 2016. godine ne bi prihvatio taj posao sa Makedoncima.

Malo je reći da to nije trebalo Demohrišćanima u izbornoj godini.

Rukovodstvo stranke odmah se ogradilo od pandemijskih biznismena, navodeći da je nedopustivo da se poslanici bogate na najvećoj krizi od Drugog svetskog rata.

CDU je hitro doneo kodeks ponašanja koji su poslanici potpisali.

Ali u ovoj stranci su poslednjih meseci naređali afere i aferice.

Jedan poslanik je uzimao akcije američke start-ap firme da je pogura u Berlinu. Dvoje su navodno na platnom spisku Azerbejdžana.

Ministar zdravlja Jens Špan je usred lokdauna bio na večeri sa desetak ljudi koji su pozvani da mu doniraju po 9.999 evra za kampanju. Jer, donacije od deset hiljada i više moraju javno da se objave.

Problem pred izbore

Uz traljav početak vakcinacije, prazna obećanja da će brzi testovi na koronu biti dostupni na svakom koraku, i opšte zasićenje naroda večnim lokdaunom, ove korupcionaške afere gurnule su popularnost Demohrišćana ka ambisu.

Pre samo par meseci Nemci su listom podržavali pandemijsku politiku Angele Merkel i delovalo je da su Demohrišćani pretplaćeni na kancelarsko mesto čak i pošto legendarna kancelarka ode u penziju.

Pre samo mesec dana su u anketama bili na prosečno 38 odsto podrške.

A onda su surovo kažnjeni u nedelju (14.3.) na pokrajinskim izborima na jugozapadu zemlje, gde su doživeli istorijski poraz.

Najnovija anketa koju je objavio Špigel daje Demohrišćanima svega 29 odsto podrške, slede Zeleni (21), Socijaldemokrate (17), Alternativa za Nemačku (11), Liberali (9) i Levica (8).

Nije nezamisliv scenario da Demohrišćanima u pandemijskom metežu izmakne vlast tako što bi Zeleni i Socijaldmokrate protiv njih napravili koaliciju, ili sa Liberalima ili sa Levicom.

Posebno što konzervativce tek čeka obaranje ruku šefa CDU Armina Lašeta i šefa CSU Markusa Zedera jer obojica žele u Kancelramt.

Znajući to, nije čudo da je mladi poslanik Tobijas Ceh odlučio da smesta napusti parlament i pokuša da se iskobelja iz makedonske afere.

U stranci kažu da je Ceh tražio da etički odbor CSU ispita njegovo delovanje i pozdravljaju što je još i pre ishoda tog ispitivanja podneo ostavku.

A sada – trava

Ceh je velika nada Gornje Bavarske.

Za trgovca je izučio u filijali supermarketa Edeke, ali nije dugo bio prodavac već je osam godina bio vojnik na ugovoru u inženjerskim jedinicama Bundesvera.

Prvi put je postao poslanik u Bundestagu još 2013, sa samo 32 godine.

Ni sada neće dangubiti. Prema pisanju Špigela, Ceh se dao u posao sa kanabisom.

Od septembra 2019. je šef firme PharmCann u Nemačkoj.

Šef nadzornog odbora u toj firmi je Zlatko Keskovski, nekadašnji drugi čovek makedonske tajne službe UBK, koji u Severnoj Makedoniji ima dozvolu za uzgoj kanabisa.

Na plantaži koja je otvorena prošle jeseni u blizini Skoplja planiran je prinos od 15,5 tona kanabisa godišnje.

Ceh kaže da je cilj firme da se proizvod izvozi u Nemačku. Ali, naglašava, samo u medicinske svrhe.

(DW)

Ostavite komentar