Prikazan film “33 anđela” o stradanju Srba u NDH

0
73

U Bijeljini je sinioć prikazan dokumentarno-igrani film “33 anđela” autora Branka Dimovića Dimeskog koji svjedoči o stradanju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata i deportovanju dijela zatvorenika u nacističke logore u Norveškoj.

Predsjednik Udruženja Kraljevina Srbija Branislav Tomić izjavio je Srni da je u logore u Norveškoj deportovano više od 4.000 zarobljenika, od kojih više od 200 djece.

“Njih 2.398 nikad se nije vratilo kući. Od tog broja je ubijenio 33 djece, a najmlađa žrtva imala je samo 11 godina. Ovaj film nas ujedno i opominje da moramo da njegujemo kulturu sjećanja prema svima”, izjavio je Tomić, te dodao da su 95 odsto njih bili Srbi, većina oficiri i vojnici kraljevske jugoslovenske vojske.

Dokumentarno-igrani film “33 anđela” snimljen je u srpsko-norveškoj koprodukciji.

Osim ovog, snimljen je još jedan film o stradanju Srba u nacističkim logorima u Norvrškoj pod nazivom “Logor smrti u Karašjoku”.

Film “33 anđela” prikazan je u Centru za kulturu “Semberije” u organizaciji Udruženja Kraljevine Srbije i grada Bijeljina.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj na današnji dan 1945. godine, a od njih 1.073, samo se 169 uspjelo dokopati slobode.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

U toj najvećoj “fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile na stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma

Ostavite komentar