“Bema” ponovo upalila mašine: Nećemo konkurisati na nepovoljni podsticaj za zapošljavanje

0
190

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, koju skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi ugledni privrednik i poznati humanista Marinko Umičević, je nakon dvije sedmice kolektivnog godišnjeg odmora u njenim pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu, počela sa radom.

Prvog radnog dana nakon kolektivnog godišnjeg odmora, prvi u fabrici je po običaju bio i njen prvi čovjek, tehnički dirketor Marinko Umičević, koji kao pravi rukovodilac, već uveliko razmišlja o tome kako u proizvodnom i poslovnom smislu prevazići dane koje nisu radili u tvornici, u kojoj svakodnevno radi i hrani se oko 1.250 radnika “Beme”.

“S obzirom da mi plate zarađujemo, a ne dobijamo, sada bi trebalo pokušati da koliko toliko amortizujemo dvije sedmice nerada za platu u septembru, jer je septembar mjesec zimnice, nabavke ogreva, početka školske godine”, rekao je Umičević, koji na sve načine pokušava da poboljša položaj svojih radnika, jer je čovjek koji razumije običnog čovjeka i njegove potrebe.

Umičević je dodao da im je, dok su radnici bili na godišnjem odmoru, Gradska uprava obilježila parking mjesta na “Beminom” parking ispred tvornice, kojeg koriste i građani uglavnom kada idu na Banj Brdo, te je zahvalio Gradskoj uprava na ovoj aktivnosti. Pored toga, istakao je i da su radnici “Beme”, koji su zaduženi za održavanje – kućni mastori, okrečili fasadu na restoranu i aneksu i ofarbali ogradu.

“Dakle, i u vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora, mi smo u međuvremenu bili vrijedni. Takođe, ove godine smo kao nikada do sad, zahvaljujući Javnom preduzeću “Šume Srpske”, uspjeli da obezbjedimo ogrev za Banjaluku i većim dijelom za pogon u Mrkonjić Gradu, kao i 100 tona uglja za pogon u Mrkonjić Gradu. Kao pravi domaćini smo već u avgustu sve obezbjedili za sljedeću grejnu sezonu”, dodao je Umičević, čime po ko zna koji put pokazuje da je riječ o veoma odgovornom čovjeku, koji svoje obaveze izvršava na vrijeme i koji misli na svoje radnike, odnosno želi na vrijeme da im obezbjedi bolje i ugodnije uslove za rad.

S druge strane, on je napomenuo da je ovih dana izašao konkurs Zavoda za zapošljavanje RS za dodjelu podsticaja poslodavcima za zapošljavanje, ali su prema njegovom mišljenju uslovi konkursa nepovoljni.
“Smatram da je došlo vrijeme da se ukine podjela tih sredstava, jer ionako nemamo radnika. Evo, Tvornica obuće “Bema” sada može da primi 500 radnika, koje nema šanse da Zavod obezbjedi, jer mnogi su desetak i više godina na birou, ne znaju ništa da rade, a izvoljevaju i pitaju kolika je plata”, naglasio je Umičević, i time upozorio na očigledan problem.

Naime, prosjek plate u “Bemi” je 1.000 KM plus prevoz i topli obrok, a plata nikada za 19 godina postojanja ove tvornice nije kasnila ni dan. Radnici “Beme”, pored toga, imaju mogućnost kreditiranja u 35 banaka, preduzeća i trgovačkih firmi, jer “Bema” ima jako dobar rejting, što pokazuje da je riječ o ozbiljnoj tvornici, koja svoje obaveze izvršava na vrijeme, za šta najveće zasluge svakako ima njen tehnički direktor Marinko Umičević, koji je svojim radom, višedecenijskim iskustvom, odricanjem i predanošću od “Beme” i napravio privrednog giganta i jednog od simbola Banjaluke. Nažalost, u tvornici obuće u Banjaluci je oko 70 odsto radnika sa završenom osnovnom školom, a u Mrkonjić Gradu oko 80 procenata.

“Imamo jako loše iskustvo sa Zavodom za zapošljavanje RS, gdje u jednom segmentu piše da “morate imati isti broj radnika danas, kao i za godinu dana”. Mi danas imamo 1.200 radnika, a kako ja mogu garantovati da ću imati 1.200 radnika iduće godine u ovako teškim vremenima ? To je zaista smiješno i bezobrazno. Prije par godina “Bema” je morala da vrati sredstva za podsticaje, jer je na taj dan imala desetak radnika manje od 1.000 i Zavod je vratio taj novac jer navodno nismo ispunili uslove. Tako da smatram da je javni poziv, što se tiče “Beme”, apsolutno nepovoljan i “Bema” neće konkurisati za zapošljavanje pripravnika i ovaj način raspodjele novca je prevaziđen”, naglasio je Umičević

On je sa punim pravom onda i upitao zašto se školuje jedan kadar, a onda daju podsticaji za prekvalifikacije, što je prema njegovom mišljenju, veoma neodgovorno.

“I ove pare koje Zavod dijeli smo obezbijedili mi, tj. “Bema”, kao i drugi iz realnog sektora.

Jedini način da danas zaposlite radnike je reklama od usta do usta. Opet podvlačim da je ovaj način prevaziđen . Ali eto, neko će biti “pobjednik dana” jer dijeli narodne pare koje je neko drugi zaradio. Ajde, bar nešto”, dodao je Umičević.

(N.Sp.)

Ostavite komentar