Statistika neumoljiva: Bh. izvoz raste brže nego uvoz

0
328

Bosna i Hercegovina u ovoj godini bilježi odlične rezultate u spoljnotrgovinskoj razmjeni i obara višegodišnje rekorde kada je u pitanju odnos izvezene i uvezene robe i usluga, što potvrđuje da je domaća ekonomija nap utu potpunog oporavka od krize koju je izazvala pandemija korona virusa u cijelom svijetu.

Da je to tako potvrđuju i podaci statističkih institucija u BiH, koji su zaista neumoljivi i prema kojima BiH bilježi sve veću pokrivenost uvoza izvozom, odnosno sve manji spoljnotrgovinski deficit, što je prema mišljenju ekonomskih stručnjaka izuzetno ohrabrujući podatak.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u period januar – novembar ove godine izvoz BiH je iznosio 12,892 milijardi KM, što je za 34,8 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 19,441 milijardi KM, što je za 26,5 odsto više nego u prvih 11 mjeseci prethodne godine.

“Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,3 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 6,550 milijardi KM”, naveli sui z Agencije za statistiku BiH.

Pored toga, posebno je ohrabrujuća činjenica da BiH povećava svoj izvoz prema glavnim spoljnotrgovinskim partnerima, pa se tako bilježi značajnije povećanje izvoza i u zemlje CEFTA i u zemlje Evropske unije, ali i u zemlje potpisnice EFTA sporazuma.
“Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 2,122 milijarde KM, što je za 40,8 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 2,497 milijarde maraka, što je za 28,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine”, naveli su iz Agencije za statistiku Bi Hi dodali da je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosila 85 odsto.

S druge strane, kada su u pitanju zemlje Evropske unije, statistički podaci pokazuju da je u period januar-novembar ove godine izvoz u zemlje EU iznosio 9,474 milijardi KM, što je za 35,7 odsto više nego u prvih 11 mjeseci 2020. godine, dok je uvoz iznosio 11,543 milijardi maraka, što je za 23,2 procenta više nego u 11 mjeseci prethodne godine”, istakli su iz Agencije za statistiku Bi Hi dodali da je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije iznosila 82,1 odsto. Takođe, izvoz u zemlje ptpisnice EFTA sporazuma bilježi rast, pa je tako u prvih 11 mjeseci ove godine iznosio 333,7 miliona KM, što je za oko 24 odsto više nego u istom period prošle godine, dok je istovremeno uvoz iz zemalja EFTA u BiH iznosio 159,6 miliona maraka ili oko 30 odsto više mego u uporednom periodu.

Pored toga, povećanje izvoza u prvih 11 mjeseci ove godine BiH bilježi i u Rusiju, Kinu, SAD, te u Tursku.

(N.Sp.)

 

Ostavite komentar