BRNABIĆ: Beograd ostaje otvoren za dijalog sa Prištinom

0
186

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Beograd i dalje ostaje otvoren i spreman za dijalog sa Prištinom, ali da to zavisi i od druge strane.

Brnabićeva je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije, navela da je Beograd i u prethodnom periodu u tom dijalogu pokazao spremnost, fleksibilnost i veliku hrabrost, ocjenjujući da EU nema šta da spočitava Srbiji u vezi sa dijalogom sa Prištinom.

Ona je rekla da će brzina i dalji koraci u dijalogu zavisiti od Prištine, naglašavajući da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju zajednice srpskih opština.

Prema njenim riječima, Beograd, kroz sprovođenje postignutih sporazuma, očekuje da druga strana pokaže jednu vrstu ozbiljnosti.

Brnabićeva je ponovila da evropske integracije ostaju jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i ocijenila da će, zbog nove metodolodije pristupanja EU, proces pristupanja Srbije ići mnogo brže.

Ona je rekla da će Vlada Srbije nastaviti da radi na unapređenju izbornih uslova, kao i vladavine prava, podsjetivši da je novi ministar kulture i informisanja, čim je stupio na dužnost, povukao sve prijave bivšeg ministra protiv medija i novinara.

Brnabićeva je istakla da su izborni uslovi na ovogodišnjim izborima u Srbiji bili bolji nego 2012. godine /kada je Srpska napredna stranka došla na vlast/, a da je sloboda medija sada veća nego 2011. i 2012.

Ona je podsjetila da je Srbija do sada otvorila 18 pregovaračih poglavlja, dva poglavlja je privremeno zatvorila, a još pet je spremno za otvaranje.

Poslanici Skupštine Srbije danas prvi put raspravljaju o izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije, koja u ovoj godini nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje.

(Srna)

Ostavite komentar