Cvijanović: Dodatno unaprijediti saradnju sa privredom

0
173

Saradnja Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i privrede je kvalitetna, ali je neophodno unaprijediti radi dodatnog ekonomskog razvoja, zaključeno je danas na sastanku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, ministara u Vladi Srpske i predstavnika Univerziteta.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno unaprijediti saradnju Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i privrede, jer bi se time bilo poboljšano opšte stanje u društvu.

“Veoma je važno što ovaj fakultet posvećuje pažnju zapošljavanju nastavnog kadra, a svi zajedno se borimo da broj studenata bude veći. Činjenica je da studenti koji završe ovaj fakultet ne čekaju dugo posao”, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je dobro što postoji mogućnost da se studenti Šumarskog fakulteta dodatno usavršavaju i dobiju posao u “Šumama Srpske” u kojima je trenutno zaposleno 4.900 radnika.

“Institucije Republike Srpske će uvažiti potrebu koja se odnosi na dodatno unapređenje saradnje Šumarskog fakulteta i privrede. Biće u funkciji stvaranja boljeg ambijenta i materijalnih pretpostavki za Univerzitet u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da institucije Srpske podržavaju rad Šumarskog fakulteta, koji je naslonjen na najveći resurs Srpske, a to su šume koje zauzimaju 50 odsto teritorije.

“Šumarski fakultet mora biti rasadnik kadrova za javna preduzeća i servis žŠumama Srpskež”, rekao je Rajčević.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kaže da Ministarstvo, koje predvodi, pomaže Šumarskom fakultetu u nabavci opreme i unapređenju rada.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin smatra veoma važnim da profesori Šumarskog fakulteta budu saradnici “Šuma Srpske” i da mora biti izgrađen centar za podršku drvoprerađivačkoj industriji.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da je šumarstvo ključna grana za ekonomski razvoj Srpske i da zato naučna podrška mora biti neizbježna.

“Imamo podršku predsjednika Srpske i institucija za naš dalji razvoj. Saradnja i sa preduzećima je dobra, a potreba uključivanja nauke u gazdovanje šumama je neophodna”, naglasila je Solomun.

(Srna)

Ostavite komentar