Da li američka i globalna politika postaje profesija izrazito starih ljudi?

0
191

Američki predsednik opet je nasmejao svet novim gafom u govoru koji je fokusirao na klimatsku politiku svoje administracije, a tom prilikom je Veliki kanjon nazvao jednim od devet svetskih čuda.

„Veliki kanjon, jedno od devet svetskih čuda, bukvalno. Razmislite o tome. To je neverovatno. Trajni simbol Amerike za ceo svet”, rekao je Džozef Bajden u Arizoni.

Zaista je neverovatno, jer Veliki kanjon nije uključen u listu sedam čuda sveta. Neverovatno je i da predsednik države, pogotovu sile poput SAD, neretko ne zna gde je i kome se obraća, što je navelo tamošnje medije da se obrate javnosti na koju apeluju da razmisli za koga će sledeći put glasati, otvoreno zaključivši da je došlo krajnje vreme da se u Beloj kući pojavi neka nova generacija. Na ovu temu dosta je u američkim medijima bilo reči kad je Bajden proslavio 80. rođendan, što ga je načinilo prvim osamdesetogodišnjakom u Ovalnom kabinetu.

Predsednikov rođendan, kojem je prethodilo sijaset gafova, skrenuo je pažnju na gerontokratiju koja godinama vodi obe američke stranke, republikance i demokrate. Bajden, pak, ne obraća pažnju na ove medijske navode i zaboravlja ih jednako često kao što zaboravlja koga je došao da poseti, kome se obraća, kako se zove najljući mu ruski neprijatelj. Štaviše, još manje planira da se povuče. Poslednjih nekoliko godina Amerika je pod vođstvom najstarije liderske klase u svojoj istoriji – od predsednika do predsednika Senata, Predstavničkog doma. I 117. kongres bio je najstariji ikada, s članovima od kojih je svaki četvrti imao više od 70 godina. Senat je stariji čak i od onih u državama sa starom populacijom, poput Italije, Japana, Grčke.

Starenje političkog establišmenta „Njujork tajms” smatra svedočanstvom medicinskog napretka, koji ne samo da je produžio životni vek, već im je omogućio da imaju uloge u društvu koje su bile nezamislive u vreme njihovih roditelja, pretvorivši osamdesete godine životnog doba u sedamdesete. Američki list je propustio da napomene da su te uloge izuzetno bitne i da se obavljaju pod dozom senilnosti, ali su podsetili da stručnjaci za Bajdena i Trampa kažu da su sposobniji od svojih vršnjaka. Ankete kažu da baš zahvaljujući njihovim „kapacitetima” Amerikanci (tačnije dve trećine) ne žele da se ni jedan ni drugi opet kandiduju.

Agencija „Pju” otkriva da je najstariji američki predsednik u proseku za gotovo dve decenije stariji od ostalih svetskih lidera. Da nije sve tako crno po Bajdena govori i podatak da je mlađi od predsednika Kameruna Pola Bije (89), inače najstarijeg šefa države na svetu, ali bi mogao da bude deda većini ostalih državnih čelnika. Čileanski predsednik Gabrijel Borič mogao bi da ga zove dedom, a novi crnogorski predsednik Jakov Milatović i pradedom. Amerikanci su, čak i više od Finaca, opsednuti Sanom Marin, koja je u 37. godini podnela ostavku na mesto premijerke. Kad se Finska podelila jer mlada premijerka igra na zabavama, a potom radi test na droge da dokaže javnosti da se veselila ne zato što je bila pod dejstvom opijata, već zbog toga što je energično mlado biće, Amerikanci su joj pružali bezrezervnu podršku govoreći da bi nacija slavila da ima predsednika koji noći provodi u diskotekama.

Uprkos svemu, Bajden ističe da želi da se sledeće godine opet kandiduje na izborima, što je cilj i Donaldu Trampu, koji bi na polovini mandata imao 80 godina. Kada mediji dovedu u pitanje Bajdenove godine, Bela kuća ukazuje na uspehe, na izborni rezultat i mnoštvo korisnih zakona usvojenih u njegovom mandatu. Bajden je izabran u Senat 1972. i na političkoj sceni je već pola veka.

Iako je svetski prvak u ovoj disciplini, Bajden nije usamljen slučaj. Sada upokojeni Silvio Berluskoni do poslednjeg dana je držao štafetu na italijanskoj političkoj sceni. Njegov prijatelj i ruski predsednik Vladimir Putin nešto je mlađi – rođen je 7. oktobra 1952. i još nema nameru da se penzioniše. U ekipi su i njihovi vršnjaci, svi rođeni oko polovine prošlog veka, od kineskog predsednika Si Đinpinga, njegovog brazilskog kolege Lule da Silve, Belorusa Aleksandra Lukašenka, Narendre Modija u Indiji, turskog Redžepa Tajipa Erdogana i još nekolicine ljudi koji kroje svetsku politiku, a koji neretko, ako prisustvuju govorima i svečanosti oko podneva, uplove u popodnevnu dremku. Bajden ne propušta da odmori oči na govorancijama u podne.

„Amerika nije prošla svoj zenit, ali naši političari jesu”, rekla je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (51) na predizbornom skupu na početku svoje kampanje za predsedničku kandidaturu na izborima sledeće godine. Ona je deo armije onih koji zahtevaju smenu generacija, zbog čega traži obaveznu proveru mentalnih sposobnosti političara starijih od 75 godina.

(politika.rs)

Ostavite komentar