Da li SDA formira novu “tajnu službu” u BiH?

0
325

U paničnoj atmosferi smene vlasti u Sarajevu, u vrhu Stranke demokratske akcije (SDA) BiH doneta je odluka da se novoj vladajućoj koaliciji „Osmorke“ ne prepuste poluge moći, a ovaj zadatak je poveren višestruko kompromitovanom Osmanu Mehmedagiću – Osmici, koji već tri godine nelegalno rukovodi Obaveštajno-sigurnosnom agencijom (OSA).

U sarajevskim bezbednosno-obaveštajnim krugovima se uveliko spekuliše da Mehmedagić intenzivno kopira arhivu OSA i iznosi poverljiva dokumenta ove službe na skrivene lokacije pod kontrolom SDA, u kojoj će uskoro preuzeti funkciju stranačkog poverenika za bezbednost. Mehmedagić će istovremeno formirati svoj tim od lojalnih kadrova koji ne vide svoju budućnost u OSA, a dalje će za račun SDA biti angažovani na objavljivanju brojnih kompromitujućih dokumenata i snimaka službe o političkim protivnicima, od finansijskih zloupotreba do vanbračnih afera.

Radi se o čoveku koji na dužnosti direktora OSA nije uspeo da sačuva poverljivost sopstvenih Sigurnosnih upitnika iz 2015. i 2021. godine, i od koga je moguće očekivati sve vrste proizvoljnih napada na bilo kog pojedinca. Mehmedagić u tome posebno računa na pomoć svog sadašnjeg zamenika Trifka Buhu, koji je formalno predstavnik srpskog naroda u OSA, ali su se među njima od 2015. godine razvile posebne bliske veze.

Ovom dvojcu neće biti problem da unošenjem haosa u politički život, nastave da uništavaju institucije BiH, koje su već sada u značajnoj meri korumpirane, kadrovski urušene i nefunkcionalne. I sam Mehmedagić u njih nikada nije imao poverenje, te je u zvaničnom dokumentu OSA naveo da se protiv njega vodi krivični postupak zbog krivičnog dela Zloupotreba položaja i ovlasti, za koji je izneo jasne kvalifikacije da je u pitanju „politički montirana optužnica“.

Za ovog nekadašnjeg pripadnika zloglasne tajne policije AID, opšte je poznato da je neobrazovan, sklon lažiranju diploma, neumerenom bogaćenju i sticanju nekretnina korišćenjem funkcije u OSA. Tako iz Sigurnosnog upitnika saznajemo da je Mehmedagić sa svojih 37 godina, tokom decembra 1999. godine „diplomirao“ na Pravnom fakultetu u Sarajevu, za koji ne navodi kada ga je upisao, te je moguće da je to bilo u oktobru iste godine.

Mehmedagić računa da će sve ovo nesmetano sprovesti shodno zaslugama koje je stekao izraženom „lojalnošću Amerikancima“, kod kojih je godinama prenaglašavao i podsticao paranoju od srpske i ruske pretnje u BiH i istovremeno sastavljao „crne liste“ svojih nepodobnih sunarodnika za uvođenje američkih sankcija.

Zbog toga treba još istražiti čudnu podudarnost da su na osnovu Mehmedagićevog predloga, američke sankcije nedavno uvedene i Diani Kajmaković, tužiteljki iz slučaja zloglasnog sarajevskog kriminalca Zijada Turkovića, koji je bio zadužen za „naprljavije poslove tajne policije AID“, a sada zbog novonastalih okolnosti najavljuje reviziju kazne od 40 godina i svoj skori izlazak iz zatvora, najverovatnije da bi preuzeo nove zadatke od SDA.

(nasaborba.com)

Ostavite komentar