JUBILEJ: “New York Times” postoji punih 170 godina

0
232

The New York Times su 18. septembra 1851. godine, tada pod imenom New York Daily Times osnovali Henri Džavris Dejmond i Džordž Džouns, da bi list zatim promenio ime u sadašnje šest godina kasnije.

Times, kako je popularno skraćeno ime ovog lista, vremenom je postajao sve uticajniji, što se naročito uočavalo 70-ih godina 19. veka, kada je serija članaka otrkila radnje čuvenog gradskog političara tog perioda, Bosa Tvida.

Adolf Ouks 1896. kupuje Times i time započinje nova era lista. Pod sloganom „All the News That’s Fit to Print“ („Sve vesti koje su za štampu“), za koji se dugo smatralo da je izrugivanje žutoj štampi, Times je stekao ugled i prestiž koji će vremenom dostići međunarodne razmere.

Tokom 1880-ih godina Times, do tada republikanski orijentisan list počinje da vodi neutralniju uređivačku politiku, podržavši tako po prvi put demokratskog predsedničkog kandidata, Grovera Klivlenda.

O uticaju koji je imao ovaj list svedoči i preseljenje redakcije u 42. ulicu, nakon čega je obližnji trg poneo ime Tajms skver.

Upravo tamo se razvila tradicija spuštanja osvetljene kugle iz zgrade redakcije uoči Nove godine.

Nakon devet godina, sedište novina premešteno je na adresu na kojoj se nalazi i danas.

Početkom 20. veka, Times je koristio savremene tehnologije kako bi svojim čitaocima donosio nove, brzo plasirane vesti. Tako se list koristio radio vezama, avio pošiljkama, a 1919. godine organizovao je prve transatlantske pošiljke u London.

Godine 1920. štampano je posebno „avionsko izdanje u 4 sata ujutro“, poslato avionom u Čikago, kako bi članovi tadašnje republikanske izborne konvencije mogli da ga čitaju.

Značajne promene Times doživljava 1940. godine, kada se uvodi enigmatska, a nedugo zatim, 1946, i modna rubrika. Iste godine dobija i svoje prvo međunarodno izdanje, koje se ukida 1967. godine, a 1946. kupuje i radio stanicu WQXR, specijalizovanu za klasičnu muziku.

Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji novina bila je sudska parnica za klevetu 1964. godine, o kojoj se raspravljalo na Vrhovnom američkom sudu, koji je tada ustanovio nove standarde slobode medija.

Još jedan sudski spor, čija je presuda ponovo proširila standarde slobode štampe, dogodio se sedam godina kasnije. Naime, Times je objavio priču o takozvanim Pentagonovim papirima, izveštaju koji je tvrdio da je Vijetnamski rat bio gori po Amerikance nego što je vlada htela da prizna.

I u doba interneta, Times je zadržao tendenciju da za svoje izveštavanje koristi savremene tehnologije, te je tako portal ovog lista aktivan od 1995. godine.

Međutim, početak 21. veka obeležio je slučaj Džejsona Blera, mladog novinara punog potencijala da postane velika reporterska zvezda. Kasnije se otkrilo da se Bler u svojim izveštavanjima koristio plagijatima.

Times se često spominje kao jedan od najboljih primera liberalno, prodemokratsko orijentisanog medija, te se sa sve manje ironije naziva liberalnom Biblijom.

Činjenica da Times više od pola veka nije podržao republikanskog kandidata na izborima, kao i oštra kritika Džordža Buša u ratu protiv terorizma, potkrepljuju gorenavedene pretpostavke.

Na navode da je Times pristrasan u iznošenju kritika i činjenica, tadašnji urednik, Daniel Okrent u uvodniku pisao je o liberalnoj pristrasnosti lista. Naglasio je kako je list uistinu liberalan kada su u pitanju pojedine teme, na primer, istopolni brakovi, ali da to nema veze sa političkim opredeljenjem članova redakcije, već isključivo sa liberalnim karakterom Njujorka.

List je trenutno u vlasništvu kompanije The New York Times, a listom rukovodi porodica Šulcberger, i to u svojih poslednjih pet generacija.

Od osnivanja pa do sada, list je osvojio 133 Pulicerovih nagrada, više nego ijedan drugi list.

Times je po cirkulaciji u svetu rangiran kao 18. dok se u Sjedinjenim Državama nalazi na trećem mestu.

Često se naziva „Sedom damom“, zbog staromodnog izgleda i stila po kojem je prepoznatljiv.

(Danas)

Ostavite komentar