Darko Milunović: Prva godina rasta “Metricsa”

0
434

Banjalučka agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja koja vam omogućava da dobijete najbolje informacije brzo, precizno i pouzdano već godinu dana uspješno posluje u Bosni i Hercegovini.

Direktor agencije Metrics Darko Milunović u razgovoru za Banjaluka.net naglasio je da su njene osnovne vrijednosti fleksibilnost, inovativnost i integritet, a da su politička istraživanja najveći izazov.

“Kuća bez dobrog temelja teško da može da stoji, naročito u izazovnim okolnostima, a isto vrijedi i za poslovanje. To su odavno prepoznale kompanije i institucije u svijetu, a polako se raste svijest o značaju podataka za donošenje odluke i kod nas. Ipak, postoji još mnogo prostora za unapređenje”, istakao je Milunović.

Prije tačno godinu dana, osnovali ste kompaniju Metrics. Možete li nam reći nešto više o samoj kompaniji?

Tačno, 15. januara 2021. Metrics je zvanično registrovan i počeo sa radom. Kompanija je osnovana kao agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja, međutim proširena je lepeza usluga koje vršimo već u prvoj godini poslovanja. Naše sjedište je u Banjaluci, a pokrivamo cjelokupnu teritoriju BiH, sa fokusom na Republiku Srpsku.

Rekli ste da je proširena lepeza usluga koje nudite. Čime se to sve bavi Metrics danas, godinu dana od osnivanja?

Prvobitna zamisao je bilo klasično istraživanje javnog mnjenja, u narodu poznato kao anketiranje, te istraživanje tržišta. S obzirom na to da je nam je drugo uža djelatnost, sami smo spoznali određene prilike, te proširili dijapazon usluga kako bismo popunili identifikovane tržišne praznine. Danas naše usluge obuhvataju, pored istraživanja javnog mnjenja i tržišta, statističke analize, digitalnu analitiku, te ispitivanje korisničkog zadovoljstva.

Ko čini tim vaše kompanije?

Metricsov tim sastoji se od eksperata iz više oblasti. Angažujemo stručnjake za statistiku i kvantitativne analize, psihologiju, ekonomiju i biznis, te regionalne koordinatore zadužene za prikupljanje podataka. Pored njih, u naše aktivnosti su redovno uključeni i stručnjaci za pravna pitanja i informacione tehnologije. Htio bih istaći i da u kompaniji zapošljavamo veliki broj mladih ljudi, te da više od pola našeg tima čine žene, čime želimo postaviti i praktičan primjer ravnopravnosti.

Potencijalni korisnici vaših usluga su brojni, ali ko su zapravo vaši klijenti?

U proteklih godinu dana imali smo brojne klijenti iz različitih oblasti. Tu su bile kompanije iz realnog sektora, pojedinci i političke partije. Takođe, ostvarili smo saradnju i sa medijskim kućama, koje su naša istraživanja koristila za kreiranje medijskog sadržaja.

Generalno gledajući, koliko kompanije i institucije u Republici Srpskoj pridaju pažnju analitici i podacima kao osnovi za donošenje odluka?

Bilo kakva odluka može se donijeti na osnovu tri stvari, a to su intuicija, znanje i empirijski podaci. Za donošenje kvalitetnih odluka, podaci su nužni. Posebno su važni kada je riječ o strateškim odlukama, koje ključno utiču na budućnost kompanije ili institucije. Tek ukoliko raspolažete tačnim podacima, možete da budete uvjereni da krećete sa dobre baze, odnosno adekvatni podaci “sa terena” su temelj na kojem se grade odluke. Kuća bez dobrog temelja teško da može da stoji, naročito u izazovnim okolnostima, a isto vrijedi i za poslovanje. To su odavno prepoznale kompanije i institucije u svijetu, a polako se raste svijest o značaju podataka za donošenje odluke i kod nas. Ipak, postoji još mnogo prostora za unapređenje.

Sve više je aktuelno pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka, kako od strane regulatornih tijela, tako i od strane kompanija i institucija, ali i pojedinaca. Da li vodite računa o ovom segmentu?

Naravno. U velikom dijelu našeg poslovanja prikupljamo podatke od pojedinaca, koji na to pristanu. U našem poslovanju izrazito vodimo računa o zaštiti ličnih podataka, te usklađujemo poslovanje sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Garantujemo anonimnost svim ispitanicima, a podaci koje prikupljamo su u potpunosti depersonalizovani, odnosno ne prikupljamo podatke kao što su ime i prezime, matični brojevi i slično. Svi koji učestvuju u našim istraživanjima mogu biti u potpunosti uvjereni da je njihova privatnost zaštićena. Pored toga, sama metodologija našeg rada nam nalaže upotrebu slučajnog uzorka, tj. da nijednog pojedinca ne uključujemo u naša istraživanja sa namjerom.

U godini iza nas imali smo izbore dva puta, u Doboju i Prijedoru. S obzirom na to da radite istraživanja javnog mnjenja, kako biste opisali vaše rezultate u vezi sa ovim izborima?

Istraživanja javnog mnjenja koja je radila kompanija Metrics za potrebe izbora u Doboju, a zatim i Prijedoru, pokazala su se veoma uspješnim, za šta smo posredno dobili priznanje sa obje strane političkog spektra. Kako u Doboju, tako i u Prijedoru, tačno smo prognozirali ishod izbora, odnosno kandidata koji će zauzeti gradonačelničku fotelju. Prijedor je bio posebno zanimljiv, ali i izazovan, s obzirom na to da je vladala velika neizvjesnost, značajno veća nego u Doboju, gdje smo imali najpreciznije prognoze. Ipak, i taj izazov smo uspješno riješili.

Moram takođe naglasiti da politička istraživanja predstavljaju i najveći izazov uopšte, jer je kod građana još uvijek postoji bojazan da odgovaraju na pitanja o ovoj temi. Kao što sam ranije naveo, mi apsolutno garantujemo privatnost i zaštitu identiteta, te se nadamo da će i građani ubrzo prevazići taj strah.

Kakvi su vaši planovi i očekivanja za poslovnu godinu pred nama?

Put kompanije Metrics je konstantan rast, razvoj i unapređivanje. Tu mislim i na proširivanje našeg portfolia klijenata, ali i na razvoj i jačanje internih kapaciteta i resursa. Pored dodatnih obuka osoblja, plan nam je da dodatno unaprijedimo digitalnu stranu našeg poslovanja, te da uvedemo određene inovacije u oblast kvantitativnih istraživanja, o čemu će javnost da bude obaviještena tokom godine.

Stanivuković najpopularniji u Banjaluci, Dodik u Srpskoj

Banjaluku i Republiku Srpsku smo aktuelno radili tokom čitave godine i trenutno je u Banjaluci Draško Stanivuković ispred drugih, ali je to neuporedivo sa periodom s početka godine, kada je bio popularniji mnogo nego danas.

S druge strane, u Republici Srpskoj je neprikosnoveno najpopularniji političar Milorad Dodik. I dalje je broj jedan u Srpskoj. Ono što je važno naglasiti, on je bilježio konstantno rast, za razliku od Stanivukovića, tj. njegov rejting je imao rast od početka do kraja godine.

(N.Sp)

Ostavite komentar