DESETINE POGINULIH: Sirene za uzbunu u Tel Avivu, eksplozije u Gazi

0
225

Od ranog jutra sirene za uzbunu ponovo se čuju u Tel Avivu. Zatvoren aerodrom “Ben Gurion”. U Gazi srušena stambena zgrada, a druga teško oštećena. U Lodu proglašeno vanredno stanje. Od početka najnovije eskalacije sukoba ubijeno je 35 Palestinaca, među kojima desetoro dece, i petoro Izraelaca.

Džonson poziva na deeskalaciju sukoba

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je Izrael i Palestinu da se “povuku sa ivice” i pozvao obe strane da pokažu uzdržanost.

– Velika Britanija je duboko zabrinuta sve većim nasiljem i civilnim žrtvama i želimo da vidimo hitnu deeskalaciju napetosti – napisao je Džonson na Tviteru.10:37 – Јake policijske snage u gradovima sa mešovitim stanovništvom

Izrael je naredio raspoređivanje jakih policijskih snaga u gradovima sa mešovitim jevrejskim i arapskim stanovništvom. Taj potez usledio je nekoliko sati nakon proglašenja vanrednog stanja u Lodu, gde su, kako se navodi, Arapi zapalili tri sinagoge, prodavnice, desetine automobila.

Uvođenje vanrednih ovlašćenja podrazumeva da policija može da zatvori neko područje grada, uđe u bilo koje mesto radi izvršavanja svojih dužnosti i upotrebi “razumnu silu” da bi primorala civile da se povinuju naređenjima.

Neki stanovnici Loda rekli su da im je u domovima isključena struja i da su im molotovljevi kokteli bačeni kroz prozore.

Gradonačelnik Loda Iair Revivo rekao je da su napadnuti i gradska kuća i lokalni muzej. Situaciju je uporedio sa pogromom nacista iz Kristalne noći 1938. godine.

Izrael bombardovao kuću Salaha Dahmana 

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bombardovale dom najvišeg operativca Hamasa Salaha Dahmana koji je, kako navode, koristio tu kuću kako bi skladištio oružje za tu organizaciju.

Vojska je objavila snimke napada, na kojima se vidi kako raketa pada na zgradu u gusto naseljenom kvartu, što je izazvalo veliku eksploziju, prenosi Tajms of Izrael navodeći da je uzrok eksplozije verovatno municija koja se nalazila unutra.

Stanovnicima oblasti uz granicu sa Pojasom Gaze naloženo je da odu u skloništa i zaštićene oblasti posle napada.

Tajms of Izrael: Egipat posreduje u okončanju sukoba

Egipatski posrednici rade na medijaciji u prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi nakon skoro dva dana eskalacije nasilja, javlja Kanal 12.

Međutim, pojedini analitičari navode da Izrael nije zainteresovan za okončanje borbi dok se ne postignu određeni vojni ciljevi.

Otac i ćerka stradali u Lodu

Tokom granatiranja grada Loda, u kom je proglašeno vanredno stanje, poginuli su otac i ćerka koji su bili u automobilu. Oboje su izraelski Arapi.

Izraelska vojska navodi da su palestinski militanti od ponedeljka, kada su sukobi eskalirali, ispalili oko 1.000 raketa na pozicije u Izraelu.

Hitne zatvorene konsultacije Savjeta bezbednosti

Savjet bezbjednosti UN održaće danas hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasjedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Takvi sastanci nisu rijetkost da bi se razgovaralo o regionalnim sukobima, ali održavanje dva u tri dana je rijetko, navodi Tajms of Izrael.

Zatvorene konsultacije zahtijevaju saglasnost svih 15 država članica da bi se sazvale, što pokazuje porast zabrinutosti međunarodne zajednice povodom najnovijih sukoba.

Zasijedanje su zatražile misije Kine, Norveške i Tunisa, a očekuje se da će specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland izvestiti države članice SB o najnovijim dešavanjima u Izraelu i Gazi.

U Tel Avivu sirene za uzbunu od ranog jutra

Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se u Tel Avivu rano jutros, potvrdili su svedoci Rojtersu.

U gradu su se čuli i zvuci nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što su pripadnici Hamasa iz Gaze saopštili da su ispalili 110 raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske vazdušne udare na ovu palestinsku enklavu.

Nastavljaju se sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Palestinski Hamas ispalio je sinoć više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušen soliter od 13 spratova u Gazi.

 

Ostavite komentar